Una vintena d'entitats ciutadanes s'uneixen a l'Observatori Fiscal de la Comunitat
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit la constitució de l'Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana, que compta entre els seus integrants amb 20 entitats ciutadanes valencianes i que participaran per primera vegada en la millora del sistema tributari valencià.
L'acte, en el qual també han participat el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, la directora general de l'Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz, i el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, s'ha celebrat de manera telemàtica i ha comptat amb l'assistència de representants d'associacions i col·legis professionals de l'àmbit tributari, organitzacions socials, sindicals i empresarials, administració tributària i universitats, que integren l'Observatori.
Segons ha explicat Soler, "amb la constitució de l'Observatori es posa en marxa una iniciativa pionera que permet la participació per primera vegada de la societat civil en el disseny, seguiment i avaluació del sistema tributari valencià, amb l'objectiu de millorar-lo, adaptant-lo a les necessitats de la societat valenciana i al context econòmic i social del moment".
"D'aquesta manera -ha afegit el conseller- l'Observatori respon a dues línies estratègiques del Govern valencià: la transparència i la participació ciutadana, amb l'objectiu d'estrényer la cooperació entre els interlocutors socials en matèria tributària i la pròpia administració per a, en definitiva, millorar la qualitat d'assistència a la ciutadania".
Així mateix, Soler ha destacat que l'Observatori fiscal també "constitueix el primer òrgan d'aquestes característiques que es posa en marxa en una comunitat autònoma, per la qual cosa se situa com un referent d'àmbit nacional".
Entitats representades
En concret, entre les 20 entitats ciutadanes que participen en l'Observatori es troben el Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (Cermi), la Coordinadora d'Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (CVONGD), la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), o la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana (UCCV).
Així mateix, s'integren en l'Observatori el Col·legi Notarial de València; la Xarxa de Professors de Dret Financer i Tributari (RPDFT); l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València (ICAV); l'Associació Professional d'Assessors Fiscals de la Comunitat Valenciana (APAF CV); el Col·legi Oficial de Censors Jurats de Comptes de la Comunitat Valenciana; el Col·legi d'Economistes de València (COEV) i l'Associació per a la Taxació de les Transaccions Financeres i l'Acció Ciutadana del País Valencià (ATTAC).
D'igual manera, s'integren el Consell Valencià de Col·legis Oficials de Graduats Socials de València; l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (Aedaf); el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de València; el Col·legi de Gestors Administratius d'Alacant; la Fundació d'Estudis Borsaris i Financers (FEBF); l'entitat Campanya per una Justícia Fiscal; la Confederació Sindical de Comissions Obreres del País Valencià (CCOO); la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT); i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV ).
Es tracta d'associacions i col·legis professionals de l'àmbit tributari, organitzacions socials i empresarials que estatutàriament tenen reconegut un paper actiu en aquesta àrea, la candidatura de la qual ha sigut seleccionada valorant principis de diversitat, així com de representativitat sectorial i territorial.
El ple estarà integrat a més per representants de l'Administració tributària, amb una participació important de l'Agència Tributària Valenciana, del deganat del Col·legi de Registradors de la Comunitat Valenciana i per dos representants de cadascuna de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. Es reunirà amb caràcter ordinari una vegada cada semestre, i amb caràcter extraordinari quan la naturalesa dels assumptes a tractar així ho exigisca.
Propostes fiscals
En el transcurs de la reunió, s'ha acordat recaptar les propostes, observacions i suggeriments de les diferents entitats representades en l'Observatori sobre l'avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat 2021, el tràmit d'informació de la qual pública ha sigut obert hui.
D'aquesta manera, les propostes presentades seran incloses en un informe elaborat per la direcció tècnica de l'Observatori, que serà incorporat a l'expedient de l'avantprojecte de la llei de mesures per a la seua anàlisi i estudi de la viabilitat de ser incorporades a la llei.
Millora de la relació entre Administració i contribuents
L'Observatori es constitueix com un espai multilateral de transparència i intercanvi d'informació i coneixements, amb la finalitat de millorar la relació entre l'Administració Tributària Valenciana i els contribuents; planificar, estudiar i analitzar l'aplicació del sistema tributari valencià, reduint càrregues fiscals i fomentant l'ús de l'administració electrònica; millorar la prevenció i lluita contra el frau; i facilitar polítiques tributàries prioritzant un marc de sostenibilitat fiscal i mediambiental.
Entre les seues funcions destaca facilitar el disseny, seguiment i avaluació de polítiques amb un impacte en el sistema tributari; així com avaluar els efectes de les mesures legislatives tributàries, realitzant un control de la seua aplicació a fi de proposar correccions o millores.
Així mateix formularà recomanacions i propostes per a millorar indicacions i sistemes d'informació del sistema tributari; proposarà estudis i informes tècnics de diagnòstics de la situació tributària valenciana; propiciarà la trobada i participació d'agents socials i econòmics en l'àmbit tributari valencià; i elaborarà publicacions de divulgació de coneixements i de la normativa tributària.