La vinculació dels socialistes valencians amb una trama de corrupció causa una onada de crítiques fins i tot entre els seus socis de Govern
El PSPV-PSOE defensa que ells són exemplars amb la corrupció i Compromís lamenta que això recorda “als pitjors moments del bipartidisme”
Quinze anys després, el cas Azud segueix donant titulars i aquesta vegada posen el PSPV-PSOE al punt de mira: aquesta vegada després de ixir a la llum un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que sosté que empresaris implicats en aquesta trama haurien corregut amb despeses electorals de les campanyes dels socialistes a València i la Comunitat Valenciana el 2007 i 2008.
En concret, les sospites de la Guàrdia Civil que s'inclouen en un informe del sumari, es refereixen que el PSPV no va pagar despeses de publicitat, bustiada o marxandatge en les campanyes a les eleccions municipals del 2007 en què Carmen Alborch era candidata a l'alcaldia i, posteriorment el 2008, quan Maria Teresa Fernández de la Vega era el cap de llista per València al Congrés.
Cal ressaltar que aquest finançament il·legal estaria prescrit i suposaria uns 332.588 euros en pagaments a B. L'origen delictiu d'aquests fons estarien en contractes simulats, emissió de factures fictícies, simulació de préstecs de serveis o interposició d'empreses pantalla. Aquest informe forma part d'una peça separada del cas Azud que investiga també el cobrament de mossegades al PP.
El PP pregunta a Puig si és “el cap” de la trama
Les reaccions no s'han fet esperar i des del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, el seu president Carlos Mazón pregunta a Puig si és “el cap” de la trama a què es fa referència als documents del sumari. El líder popular ha lamentat que el cas Azud va camí d'acabar convertint-se en “el cas Puig”.
En aquesta mateixa línia, Mazón ha demanat una comissió de recerca parlamentària: “Els ciutadans de la Comunitat Valenciana tenen dret a saber la veritat, amb transparència. Urgeix una explicació immediata de Ximo Puig i que es conteste a si és cert que hi ha constants referències a Puig i presumptes finançadors de campanyes electorals durant anys, si aquestes relacions eren directes i personals de Ximo Puig, i quin paper juga en tots aquests el seu amic íntim Manolo Mata”.
Mazón va més enllà i pregunta si en una de les campanyes es van pagar dos milions, un milió per al PSOE i un altre per a José Luis Vera, advocat del partit: “A la campanya del 2008, on el cap de llista era Fernández de la Vega , Puig també era candidat, i volem saber qui va pagar presumptament les despeses d'aquesta campanya. Puig com a candidat té alguna cosa a dir sobre el presumpte finançament irregular perquè hi ha dopatge electoral extern i intern del PSOE durant diverses campanyes”.
El PSPV fa pilotes fora
Des del PSPV-PSOE, el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz, ha defensat que el seu partit és sempre “exemplar amb la corrupció”. Ha reconegut que és difícil obrir una “investigació documental” al si de la formació respecte a fets que van succeir fa 15 anys i que ja estarien prescrits.
A més, ha destacat que és complicada una investigació interna i insisteix que Azud "és un cas del Partit Popular" i lligat a l'etapa de Rita Barberá a València. Muñoz diu només estar assabentat de l'informe pels mitjans de comunicació i que les persones que estan suposadament lligades “ja no són a les files del PSPV”.
Els socis del Botànic
La coportaveu de Compromís Àgueda Micó ha valorat que aquest cas ens recorda “als pitjors moments del bipartidisme, quan la corrupció formava part del dia a dia de les institucions valencianes. Massa persones volien manar per enriquir-se a ells mateixos i als seus amics, i alhora utilitzaven els diners de la corrupció per accedir i perpetuar-se al poder", ha afirmat.
"Veiem amb preocupació les informacions aparegudes que indiquen que, efectivament, aquell bipartidisme estava fonamentat en trampes i que haver-ho deixat enrere és un gran encert per part del poble valencià", ha comentat. Per Àgueda Micó, “per sort, l'aparició de forces com Compromís i la consolidació de governs de coalició com el Botànic han estat el millor antídot contra la corrupció i ho hem fet desaparèixer de la política valenciana”.
Ciutadans lamenta la “hipocresia” del bipartidisme
Per la seua banda, des de Ciutadans lamenten “la hipocresia del bipartidisme fent-se casos de corrupció a la cara quan tots dos feien el mateix”. Així s'ha pronunciat la síndica de Ciutadans (Cs) a les Corts Valencianes, Ruth Merino, qui lamenta que “la corrupció ha format part del dia a dia de la Comunitat Valenciana i no sorprèn aquest tipus de notícies”, cosa que ha qualificat com “lamentable”.