Vinaròs fa balanç de la feina feta en 2016 en Igualtat i avança les principals línies del 2017
Pel pròxim any es preveu l'ampliació de places a la residència per a gent gran i la posada en marxa de nous programes i recursos per a majors, discapacitats i malalts mentals
La Regidora de Política Social, Igualtat i Discapacitat, Mamen Ruiz, ha fet un balanç de la feina feta en aquestes àrees durant els últims mesos i ha avançat quines seran les principals línies d'actuació per a 2017.
Emergència social
D'aquesta manera, Ruiz ha recordat que l'ampliació del pressupost en 2016 ha permés atendre més casos d'emergència social a la localitat (s'ha ajudat 300 famílies) i rescatar de la pobresa energètica a altres 50, evitant talls de llum en finançar els rebuts.
Quant als vals d'alimentació que s'han posat en marxa a través d'un conveni amb CONSUM, utilitzats com a resposta immediata mentre es tramiten els ajuts econòmics, s'han gastat 5.000 euros dels 12.000 disponibles, pel que queda un fons de 6.000 euros que podrà ser utilitzat fins al mes que ve de juny; queda pendent la signatura d'un altre conveni amb Càritas per poder disposar també d'aquest dispositiu d'ajuda immediata.
Una altra de les qüestions abordades ha estat la de la renda garantida. L'Ajuntament comunicarà formalment la seua disposició a adherir-se a un conveni de col·laboració amb Conselleria, la qual cosa permetrà, en gestionar els fons directament, escurçar els temps d'espera per rebre l'ajut, que actualment pot trigar més d'un any a arribar.
"El 2017 està previst que s'augmenten de nou les ajudes per a casos d'emergència social i per la nostra part estem treballant per revisar i establir nous convenis i col·laboracions amb les entitats que tenen presència local", ha assegurat la regidora.
Majors
En l'apartat de majors destacar l'acord signat amb la Universitat de València per ampliar les activitats destinades a les persones de la tercera edat i reactivar la Llar del Jubilat, on ja s'està fent, amb la col·laboració de la regidoria d'Esports, gimnàstica adaptada a aquest col·lectiu i es pretén ampliar l'oferta a xerrades i altres activitats relacionades, especialment, amb la salut.
S'espera, a més, que l'ampliació de places públiques en el Centre de Dia municipal per a majors sigui una realitat el proper any, passant de 25 a 50. Per això la Generalitat té prevista en l'esborrany de pressupost per a 2017 una subvenció de 350.000 euros.
Discapacitat i malalts mentals
Ruiz també s'ha referit al treball amb les entitats i persones amb diversitat funcional i ha explicat que tot i que no s'ha convocat encara el Consell de Benestar Social, ja s'han dut a terme unes primeres reunions.
Així, la gestió municipal ha permés també traslladar a AFANIAD a una nova seu i s'està pendent de la resolució de Conselleria per ampliar les places del CRIS, que podrien passar de 55 a 70.
D'altra banda sembla ser ja una realitat la cessió de la Conselleria a l'Ajuntament d'un pis de la seua propietat que romania tancat des de fa molts anys per a la posada en marxa d'un habitatge públic – tutelat per a persones amb malalties mentals.
Violència de gènere
Per al 3 de desembre s'ha acordat una jornada de convivència i al llarg de tot el mes de novembre des de la regidoria s'han organitzat un seguit d'activitats relacionades amb el Dia Mundial Contra la Violència de Gènere.
A més, en col·laboració amb PATIM, es vol treballar en la violència de gènere d'una manera diferent i innovadora amb la posada en marxa d'un taller anomenat "les noves masculinitats", que abordaria el treball en grup amb homes que presenten perfils de risc.
Acolliment familiar
Finalment, en els pròxims mesos es posarà en marxa, en col·laboració amb la Conselleria, una campanya per a la captació i foment de l'acolliment familiar de menors en famílies educadores, especialment per a nens i nenes de 0 a 3 anys, per evitar la seua institucionalització i ingrés en centres.