Mara Aranda i Jota Martínez conduiran La Mar de Cultures fins al passat medieval de la música
La investigadora, compositora i cantant valenciana Mara Aranda és la protagonista de la segona setmana del cicle turístic cultural a través de la música La Mar de Cultures. Tota una referent de la música medieval i mediterrània que comptarà durant aquests quatre dies amb l'acompanyament del multiinstrumentista Jota Martínez. La seu gira arrancarà el dilluns 22 d'agost en la Biblioplatja del passeig marítim de la platja del Fortí de Vinaròs, per a seguir per la Biblioteca de la Mar d’Amplaries d'Orpesa (dimarts), l'edifici Miguel Hernández de la platja Casablanca d'Almenara (dimecres) i finalitzar aquesta mini gira a la Biblioteca de la Mar de la platja Benafelí d'Almassora (dijous 25). Cada actuació arrancarà a les 20.00 i serà de lliure accés.
Segons explica Mara Aranda en aquests concerts interpretaran “la música de les places, de l'entorn més íntim de la música medieval, de la cultura sefardita, encara que impossible de desvincular de la música cristiana i la musulmana”. A més d'escoltar la interpretació dels temes, existeix l'al·licient de contemplar els instruments de Jota Martínez, tot un especialista en la tradició medieval i posseïdor d'una de les majors col·leccions d'Europa.
A més de la seua intensa activitat com a intèrpret de repertoris històrics, en Mara Aranda destaca la seua labor com a investigadora durant més de tres dècades. Des de 2020 és la directora del Centre Internacional de la Música Medieval (CIMM), al mateix temps que va incrementant una discografia que ronda la vintena de títols, a més de molt diferents col·laboracions.
El seu constant treball la converteix en una de les intèrprets valencianes amb major projecció internacional. Per escenaris de tot el món ha anat cantant músiques mediterrànies i el llegat musical antic, fent-les arribar als seus llocs d'origen, però també a llocs del planeta amb altres tradicions culturals.
En 2017, sota la direcció de Jota Martínez, Mara Aranda va posar en marxa la col·lecció ‘Geografies de la diàspora’, una sèrie de discos dedicats a les destinacions geogràfiques més importants dels sefardites després de la seua expulsió de la península. En 2020 va celebrar els seus 30 anys en els escenaris amb el disc ‘Trobairitz’, alhora que assumia la direcció del CIMM, primer centre en Espanya d'estudis amb formació continuada de la música composta entre els segles V i XV.
El projecte La Mar de Cultures naix per iniciativa d'Artèria Cultural amb el suport d'Arrels, a més del Servei de Promoció Lingüística de la Generalitat Valenciana i els ajuntaments de Vinaròs, Orpesa, Almenara i Almassora.
Concerts de Mara Aranda en La Mar de Cultures (20.00):
>Dilluns 22 agost - Vinaròs
>Dimarts 23 agost - Orpesa
>Dimecres 24 agost - Almenara
>Dijous 25 agost - Almassora