Lectures dramatitzades i xarrades amb escriptors: Així fomenta la lectura un centre de Vinaròs
Un institut del municipi tracta d'aproximar la lectura als alumnes d'una forma motivadora
La lectura i l'escriptura són activitats creatives i lúdiques que, a vegades, resulten difícils o tedioses per als estudiants. Des del Institut Vilaplana a Vinaròs, organitzen activitats i charrades per a fomentar l'amor a la lectura i demostrar als seus alumnes que llegir o escriure és molt mes divertit del que s'imaginen.
Des de l'IES Vilaplana no volen que la lectura siga ''només ens llibres que s'han de llegir obligatòriament o continguts que s'han d'estudiar'', sinó que busquen alternatives que ''faciliten una aproximació més motivadora als llibres i l'escriptura''.
Per a això, durant el curs escolar han facilitat la visita de diferents escriptors a les seues aules com la del passat 10 de febrer amb l'escriptora Anna Manso que va anar a parlar amb els alumnes de 4t de l'ESO del llibre 'Cor de cactus i altres formes d’estimar'. Aquest contacte directe amb els creadors de les obres literàries fa gaudir més l'experiència de la lectura i estimula la creativitat. També van comptar amb la visita de l'escriptor Sergi Cambrils el dia 9 de febrer, un autor de la comarca que va poder compartir a l'alumnat de Batxillerat el llibre 'Tropecientas trompas' i amb la xarrada del instagramer Cabra Fotuda que va poder parlar amb l'alumnat de 2n de l'ESO sobre els continguts en valencià en les xarxes socials.
L'IES Vilaplana sol·licita cada any els fons del Programa per a la Dinamització de les Biblioteques i el Foment de la Lectura i això els permet realitzar xarrades, rutes literàries i representacions teatrals, així com adquirir llibres per a la biblioteca escolar.
El passat 2 de desembre els alumnes d 1r de Batxillerat van viatjar a la ciutat de València a unes lectures dramatitzades de Caterina Albert i a una ruta literària pel centre històric al voltant dels grans escriptors valencians del Segle d'Or i el 14 de febrer, l'alumnat de 3r de l'ESO va tornar a la capital per a veure una representació de l'obra La Celestina.
Des de l'Institut Vilaplana estan orgullosos de dir que ''intentem sempre estimular la creativitat literària del nostre alumnat’’ i que ‘els animem a participar en concursos literaris i de redacció'' com el Premi Sambori o el concurs Ficcions. Aquest any 3 alumnes del Vilaplana han guanyat el concurs de redacció de Sant Antoni que organitza la Fundació Caixa Vinaròs: Malena Esparducer, Irene Castejón i Julia Meseguer.
Això no acaba ací ja que dins de les pròximes activitats programades està la de l'abril vinent, quan els alumnes de 3r de l'ESO podran veure representacions teatrals sobre Isabel de Villena i Jaume Roig.
En l'IES Vilaplana no es cansen de repetir que ''intentem que la literatura no es perceba com una cosa avorrida, sinó dinàmica, motivadora i participativa'' i troben diferents maneres de transmetre l'amor a la lectura d'una forma que puga aconseguir l'interés els seus alumnes.