L’Ajuntament de Vinaròs presenta l’estudi d’execució per fases del Centre d’Arts Escèniques
En total suposaria una inversió de 15,7 milions d’euros que es desenvoluparia en diferents fases per a prioritzar la construcció d’un nou teatre auditori – sala simfònica i abaratir costos
Aquest matí el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Marc Albella, amb l’arquitecte, Carlos Escura, ha presentat la revisió del projecte per a la construcció del Centre d’Arts Escèniques entre les avingudes de Tarragona i del Mediterrani. Recordem que aquest va ser el projecte guanyador en el concurs d’idees que es va celebrar al 2007, anomenat Ball de Màscares, amb un pressupost llavors valorat en 12,5 milions d’euros i amb les aportacions de les entitats culturals de la ciutat.
Pel que fa al projecte d’execució per fases detallat, el Centre d’Arts Escèniques inclou la construcció de tres edificis independents, el primer amb un teatre auditori – sala simfònica amb escenari i capacitat per a 645 butaques (l’actual auditori W. Ayguals d’Izco compta amb 183), el segon edifici amb sala de cambra amb 250 butaques i el tercer edifici amb una cafeteria, escola d’arts escèniques i musicals, així com oficines per a les entitats locals. Així mateix, el projecte també contempla la construcció de dues plantes de pàrquing per a 382 vehicles.
Escura, apuntava que aquesta infraestructura ja compta amb un projecte bàsic, a més dels estudis necessaris en matèria tècnica, de seguretat i activitat per poder complementar la informació.
Albella ha explicat que s’ha tornat a revalorar el projecte del 2007 tenint en compte els preus actuals, fet que ha suposat un increment aproximat d’uns 3 milions d’euros, elevant-lo d’aquesta forma fins als 15,7 milions. Segons comentava “l’objectiu de l’Ajuntament és tindre tota la documentació tècnica i econòmica necessària per estar preparats per optar a les possibles ajudes Next Generation de la Unió Europea”. Aquesta és una de les opcions que està a sobre la taula per aconseguir el finançament necessari i executar el projecte en diverses fases, fet que permetria abaratir la construcció prioritzant serveis i/o necessitats com la de disposar d’un nou teatre auditori-sala simfònica.
Es plantegen diferents escenaris per a la seua consideració i posteriorment, per a l’elecció d’un d’ells si s’opta per aquesta infraestructura.
- Escenari 0 només amb la construcció del nou teatre auditori – sala simfònica prescindint per sempre més dels aparcaments soterrats. Valorat en 7 milions d’euros
- Escenari 1.1 amb la construcció del teatre auditori – sala simfònica i la primera fase de pàrquing, amb un pressupost de 9,9 milions d’euros.
- Escenari 1.2 amb la construcció del teatre auditori – sala simfònica, sala de cambra i la primera planta de pàrquing, valorat en 11,2 milions d’euros.
- Escenari 2.1 amb la construcció del teatre auditori – sala simfònica més la totalitat de pàrquing per 12 milions d’euros.
- Escenari 2.2 amb la construcció del teatre auditori – sala simfònica, sala de cambra i la totalitat del pàrquing amb un pressupost de 13,3 milions d’euros.
- Tots aquests escenaris contemplen la possibilitat d’executar en una altra fase, l’edifici que ha d’albergar la cafeteria, l’escola d’arts escèniques i musicals, així com les oficines per les entitats culturals.
Escura detallava que es tracta d’un projecte per a construir un gran centre cultural a Vinaròs per donar cabuda a disciplines i entitats relacionades amb la música, el teatre o la dansa, entre d’altres, on cada edifici seria independent, però al mateix temps i en un futur podrien quedar units, fet que permetria executar-lo en fases o de manera independent.
El primer tinent d’alcalde també apuntava que per part de la Regidoria de Cultura encapçalada, per Fernando Juan, i en col·laboració amb els serveis tècnics municipals, s’ha traslladat la necessitat de contractar un estudi de viabilitat econòmica per conèixer el cost de manteniment de l’edifici, necessitats de personal o formes de gestió dels aparcaments entre d’altres per disposar de tota la informació completa.
D’altra banda, Albella també comentava que "la decisió respecte als aparcaments és molt important, ja que actualment el solar té una alta demanda durant l'any com estacionament per als veïns i comercial, a més de ser una bossa d'aparcament per a la temporada estival". L'edil també apuntava que "la zona està començant a omplir-se d'edificis i la mateixa infraestructura generaria una atracció encara més gran de veïns, visitants i vehicles a la que caldria donar resposta per evitar una situació de mobilitat deficitària o de saturació i embús. Per això, segons remarcava, “no es pot desestimar i prescindir de l'opció de l'aparcament soterrat tan ràpid."
Albella comentava que “tindre un nou espai cultural, es tracta d’un projecte molt important i reivindicat pels veïns des de fa molts anys, per tant cal treballar amb el consens de totes les forces polítiques per a poder escollir la millor opció, ja que aquesta, és una d’elles a considerar”. Segons insistia cal la implicació de totes les formacions, indistintament del seu color polític, perquè el projecte puga ser una realitat per a Vinaròs.
Per acabar, Albella puntualitzava que “aquesta no és una decisió que només ha de prendre l’equip de govern, sinó que s’ha d’intentar consensuar al màxim amb la resta de forces polítiques”.