La Diputació de Castelló rescata i posa en valor com a recurs turístic el jaciment del Puig de la Misericòrdia de Vinaròs
La diputada de Cultura ha fet balanç de l’actuació finançada per la institució, que ha consistit en l’excavació del recinte i la restauració de peces de gran valor històric
L’àrea de Cultura destinarà enguany 80 mil euros a la recuperació de recintes arqueològics
La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha presentat aquest matí les conclusions de la fase que tanca la campanya de 10 anys d’excavacions per part de la Diputació de Castelló al jaciment del Puig de la Misericòrdia, a Vinaròs. Només enguany, la institució provincial ha invertit 15 mil euros en la materialització d’aquest «bonic i interessant projecte», que ha consistit en l’exploració del terreny en busca de noves restes arqueològiques que, d’alguna manera o d’una altra, expliquen un poc més de la vida dels primitius vinarossencs. Cal destacar que el recinte està format pels fonaments del que va ser la residència del cap de l’elit social del Maestrat prehistòric.
En el transcurs dels treballs, que s’han allargat durant tot el mes de juny, s’han trobat cinc cossos humans, quatres d’ells de nounats, així com innumerables contrapesos de teler i restes de metall, bronze, ferro i ceràmica. «Amb la recopilació de tota la informació hem conegut que el Puig de la Misericòrdia gaudia de gran prestigi en la manufactura del teixit». Paral·lelament s’està construint un modelat de la zona en 3D per a documentar el jaciment.
De les troballes realitzades al Puig s’han traslladat als tallers de restauració de la Diputació dos collars de bronze i un conjunt de peces ceràmiques de l’època prehistòrica, a fi d’estudiar-les i tractar-les per a assegurar-ne la seua durabilitat i protecció. El Servei d’Arquitectura també s’ha implicat en el desenvolupament del pla de manteniment i conservació de l’àrea arqueològica amb la redacció del document tècnic de consolidació del recinte fortificat, el qual ja ha estat aprovat per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana i es realitzarà en dates futures.
La responsable de l’àrea de Cultura ha explicat que «des de la Diputació respectem i creiem en la potencialitat del nostre patrimoni històric i artístic i, per això mateix, treballem per a dignificar-lo i llegar-lo a les futures generacions». Sanz ha assegurat que, al costat d’això, es busca posar en valor el jaciment perquè puga convertir-se en un atractiu turístic més d’aquesta província. En la visita al jaciment ha participat la regidora de Cultura i Patrimoni, Anna Fibla.
80 MIL EUROS PER A LA POSADA EN VALOR DE JACIMENTS
La Diputació ha assignat aquest 2021 una partida pressupostària de 80 mil euros per a rescatar i convertir en fonts de riquesa una desena de jaciments de Castelló. En concret, els treballs es realitzaran fins a finals d’any en punts arqueològics d’important interés situats a Zucaina, Montán, Cortes de Arenoso, Cabanes, Benafer, la Serra d'en Galceran, Alcalà de Xivert i Borriol. A Torralba del Pinar, Zucaina, Vilafamés i Benicarló també es duran a terme tasques de prospecció amb la participació tècnica del personal del Servei d'Arqueologia.