L'eixida de les banderes de les companyies festeres simbolitza la clausura de l'exposició “Música, pólvora i desembarc” de Vilamuseu
L'Alcalde Marcos Zaragoza ha presentat al pregoner de les festes de Moros i Cristians de 2025, Pedro Escrig Negrete, qui va presidir l'Associació Santa Marta del 2000 al 2007 i ha anunciat que s'està treballant en la creació del museu de la festa
La retirada de les banderes de les 22 companyies participants de les festes de Moros i Cristians va simbolitzar anit la clausura de l'exposició “Música, pólvora i desembarc”. En l'acte, celebrat en Vilamuseu, el regidor de Festes, Jaime Santamaría, i la presidenta de l'Associació Santa Marta, Marta Mingot, van entregar les banderes, que han presidit la secció de caserna al llarg d'aquests tres anys i mig, als representants de cada companyia festera, els qui han van desfilar fins a la porta de Vilamuseu amenitzats al ritme de la Colla Els Valerios.
A l'acte de clausura, també van assistir el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, el cap de l'Arxiu Municipal i Cronista Oficial de la Vila Joiosa, Albert Alcaraz, la periodista d'Onda Cero Marta Llinares, membres de la Corporació municipal, així com de la junta directiva de l'Associació Santa Marta i festers.
El director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, va explicar que aquesta exposició ha aconseguit diversos objectius importants, entre els quals destaca la recuperació d'interessants peces museístiques de gran valor històric, com un model de nau del segle XVIII, vestits, fotografies, banderes, objectes i documents, per la qual cosa va agrair la col·laboració de diverses institucions, com el Museu Naval de Madrid, el Museu Marítim de Barcelona i l'Arxiu Històric-Museu de Loteries i Apostes de l'Estat, entre altres, així com de moltes persones que han cedit objectes personals, per la qual cosa s'han exposat peces antigues que han mostrat la història i evolució de les festes, declarades d'interés turístic internacional. Entre la recopilació de fotografies, destaquen les més antigues conegudes de la Vila Joiosa i que daten de l'any 1883, en les quals ja es documenta la celebració de l'acte del Desembarcament.
El plantejament original, integrant la part històrica i la festiva, la rotació de companyies amb la renovació de vestits, peces, música i decoració, així com de documents recuperats per l'Arxiu Municipal i la participació de la ciutadania han fet d'aquesta exposició un èxit quant a visites, investigació etnològica i històrica i a la consciència col·lectiva del que són i representen les festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa.
L'Alcalde Marcos Zaragoza va clausurar la trobada presentant el pregoner de les festes de Moros i Cristians 2025, Pedro Escrig Negrete. Escrig va ser president de l'Associació Santa Marta des del 2000 al 2007 i és membre de la companyia Moros Pak-kos, en la qual va ostentar el càrrec de Rei Moro en 1994. “El càrrec de pregoner és un reconeixement a la intensa trajectòria festera i a la inesgotable dedicació de Pedro Escrig en les nostres festes, ja que continua formant part activa de la seua organització, tant dins de la seua companyia festera com en les comissions de treball de l'Associació Santa Marta, on ha exercit diversos càrrecs”, va destacar Zaragoza.
L'Alcalde també va anunciar que Vilamuseu continuarà albergant una exposició vinculada amb les festes, ja que en els pròxims mesos s'inaugurarà el projecte expositiu “Un desembarcament genial”. Es tracta d'una col·lecció d'obres d'art de l'artista vilero Evaristo Alguacil, que ret homenatge als grans mestres de la història i, seguint els seus diferents estils, interpreta la seua particular visió del Desembarcament. L'artista s'inspira en la tècnica, estil i mètode d'una vintena de genis, com Velázquez, Goya, Rembrandt, Van Gogh, Sorolla, Picasso, Cézanne Chagall, Miró, Dalí i Tàpies, entre altres, per a oferir altres tantes versions del singular espectacle del Desembarcament, acte central de les festes, a més de dos quadres elaborats sota el prisma del mateix Evaristo Alguacil. I finalment, Zaragoza va apuntar que l'Ajuntament de la Vila Joiosa ha sol·licitat a la Generalitat Valenciana la cessió de l'edifici que albergava els antics jutjats, al carrer Constitució, per a destinar-lo a la creació del museu de la festa.
Al voltant de 60.000 persones han visitat aquesta exposició interactiva i participativa, organitzada per Vilamuseu i amb la col·laboració de l'Associació Santa Marta, l'Arxiu Municipal i Onda Cero. “Música, pólvora i desembarc” es va inaugurar el dia 6 d'agost de 2021 i en ella els visitants no sols han pogut conéixer els fonaments històrics de les festes, basat en els atacs sarraïns que motiven l'acte principal de les festes, el Desembarcament, sinó també com se celebren actualment a través de la música, els actes, la gastronomia i les casernes. Demà diumenge tancarà les seues portes després de tres anys i mig en Vilamuseu.