VILATEA, l’associació d’autisme de Vila-real, inicia el primer cicle de sensibilització sobre el TEA a escolars
VILATEA, Associació d’autisme de Vila-real, ha iniciat aquesta setmana el cicle de xarrades als col·legis de la ciutat, amb els quals es pretén apropar a les aules la realitat dels xiquets i xiquetes amb TEA i afavorir, així, la sensibilització i la plena normalització de l’alumnat autista. Fundació Flors ha estat el primer centre en rebre aquesta acció de sensibilització, que imparteixen les mares i pares de l’associació, amb l’experiència pròpia com a principal aval. Durant tot el curs, VILATEA impartirà aquest cicle de xarrades en altres set centres.
“Com a mares i pares de xiquets autistes, ens resulta molt enriquidor conéixer el que els xiquets i xiquetes de Vila-real saben del TEA, de les condicions i dificultats afegides que tenen els seus companys autistes. I poder contribuir, amb aquestes xarrades, a la normalització del TEA dels nostres fills i filles a les aules, que és un dels nostres principals objectius”, explica Celia González, presidenta de VILATEA. “Per aquest motiu, volem agrair especialment la comunitat educativa de Fundació Flors el compromís que mostren sempre amb la inclusió, amb la neurodivergència i amb l’autisme en particular”, valora. En aquest sentit, la presidenta de l’associació recorda que aquest primer cicle de xarrades a les escoles naix arran d’una primera experiència l’any passat també a Fundació Flors, en el marc del projecte de robòtica educativa RoboTEA, un robot desenvolupat per l’alumnat de Flors capaç d’identificar les emocions a través dels colors. “A més d’impartir la xarrada, hem pogut compartir també amb l’equip de Flors algunes iniciatives i projectes molt interessants per a seguir col·laborant en el futur i seguir construint eixe món compartit que és el lema de la nostra associació”, conclou.
VILATEA, Associació d’Autisme de Vila-real, es va constituir formalment el mes d’abril passat i aglutina, per primera vegada a Vila-real, les persones amb autisme i les seues famílies, a més de professionals i gent implicada en la millora de les condicions de vida de les persones amb TEA i l’adaptació de l’entorn urbà a la neurodiversitat. A banda de la sensibilització ciutadana, VILATEA treballa en altres línies, com la visibilització, adaptació cognitiva i reivindicació dels drets de les persones autistes a Vila-real, amb accions com la creació de pictogrames per a comerços, centres sanitaris o serveis com el bus Groguet, a més de la promoció d’oci inclusiu.
En aquesta línia, amb la col·laboració dels cines Sucre, VILATEA està treballant en una segona sessió de cinema adaptat per al pròxim 10 de novembre, a les 11.00 h, amb la pel·lícula Robot Salvaje. La sessió, oberta tant a persones autistes com a xiquets i xiquetes neurotípics, està adaptada sensorialment, amb modificacions en el volum de la projecció, l’augment de la il·luminació de la sala o la llibertat de moviments per als espectadors durant la pel·lícula. “La primera sessió, que vam fer aquest mes d’agost, va tindre molt bona acollida i va permetre que xiquets i xiquetes que, fins aleshores, no havien pogut anar al cine, gaudiren per primera vegada en família d’una pel·lícula en pantalla gran”, detalla Celia González. Per a poder programar la sessió adaptada, és necessari un mínim d’assistència i inscripció prèvia en el correu de l’associació: asociacionvilatea@gmail.com.