elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real suspén les festes de la Mare de Déu de Gràcia

Vila-real suspén les festes de la Mare de Déu de Gràcia
  • El Consell Rector de Festes acorda la suspensió de les festes patronals previstes del 4 al 13 de setembre

MÉS FOTOS
Vila-real suspén les festes de la Mare de Déu de Gràcia - (foto 2)

El Consell Rector de Festes, en el qual estan representats tots els grups municipals de l'Ajuntament de Vila-real i la Junta de Festes, s'ha reunit hui de manera telemàtica i presidit de manera extraordinària per l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, per a acordar la suspensió de les festes patronals en honor a la Mare de Déu de Gràcia que enguany havien de celebrar-se del 4 al 13 de setembre. Atesa la situació de la crisi sanitària actual i per acord unànime de tots els membres del Consell Rector de Festes, s'ha decidit suspendre aquestes celebracions en entendre que “en aquests moments hem de continuar optant per la prudència i per a evitar una crida a les aglomeracions, tenint en compte que la resta de poblacions han optat per anul·lar també els seus festejos”, tal com ha assenyalat el primer edil.

Benlloch ha presidit des del dia d'ahir tres reunions –Junta de Portaveus, Junta de Festes i Consell Rector- en les quals “hem escoltat les reflexions de grups polítics i representants de l'àmbit festiu i finalment tots hem estat d'acord que, en la situació actual de rebrots i davant la impossibilitat de garantir el compliment de les mesures de prevenció en algunes de les nostres tradicions festives com són els actes gastronòmics al carrer o les reunions i actes en les penyes, i tenint en compte que el curs escolar començarà el 7 de setembre, la decisió més adequada en aquest moment és la de suspendre oficialment les festes”. L'alcalde ha remarcat a més que l'anul·lació dels festejos busca sobretot “evitar un efecte de crida que provoque la concentració de gent, ja que la majoria de poblacions de la comarca i la província ha anul·lat les seues celebracions”.

L'alcalde ha agraït “la responsabilitat i la prudència de tots els grups municipals, de la Junta de Festes i la Comissió de Penyes, que han entés les circumstàncies i entre tots hem reflexionat i hem vist que, com diu el refranyer popular, més val previndre que curar, i evita l'ocasió, i evitaràs el perill”.

Amb tot, els membres del Consell Rector també han estat d'acord que les festes “són importants per a la ciutat des del punt de vista econòmic i social, i també com una manera de posar en valor la nostra identitat i les nostres tradicions”. Per això, s'ha decidit que, en el marc del Pacte local pel renaixement de Vila-real, “plantejarem la possibilitat de prolongar el festival Vila-real Renaix fins a final d'any, amb activitats durant els caps de setmana que dinamitzen la ciutat, generen economia i ajuden a les empreses locals de sectors vinculats a l'àmbit festiu”, segons apunta el regidor de Festes, Diego A. Vila. La intenció és programar durant els caps de setmana actes com a actuacions musicals de xicotet format, actes taurins en plaça portàtil, la fira d'atraccions o actuacions a l'auditori, però de manera escalonada durant la recta final d'any. En aquest sentit, també s'intentarà celebrar abans de desembre actes institucionals vinculats a les festes que enguany no s'han pogut realitzar com l'homenatge als matrimonis que celebren les noces d'or o la recepció a les reines i dames de fa 50 i 25 anys.

D'altra banda, l'alcalde ha explicat a més que la intenció és que durant els dies en què s'haurien d'haver celebrat les festes, com és tradició des de 1757, la imatge de la patrona, la Mare de Déu de Gràcia, es baixarà des de la seua ermita fins a l'església Arxiprestal per a realitzar la novena i la missa en el seu honor. El trasllat de la imatge es realitzarà de la manera en què permeta la situació sanitària en aqueix moment i sempre en consens amb els portadors i els representants de l'Església.

Benlloch no es penedeix de “haver treballat aquestes últimes setmanes per a intentar mantindre les festes; no les descartava perquè considerava important que la Generalitat Valenciana aclarira la normativa sanitària en relació a la realització d'actes religiosos a l'aire lliure, processons, espectacles taurins, culturals,… i tot això ha quedat recollit finalment en la resolució de la Conselleria de Sanitat publicada aquest passat dissabte”. “Però, a pesar que amb la normativa actual, molts actes tradicionals del nostre programa es podrien realitzar, després del debat i la reflexió aquests dies hem vist que celebrar les festes podria ser una anomenada a les aglomeracions”, conclou.

Pujar