Vila-real se sumarà al Pla de Garantia Juvenil del Consell
La Regidoria d'Economia treballa ja perquè Vila-real siga una de les beneficiàries del Pla de Garantia Juvenil que la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball acaba de convocar, ajuda que, juntament amb la Vilabeca, permetrà seguir lluitant contra l'atur juvenil en la ciutat.
Així ho ha anunciat l'alcalde, José Benlloch, qui ha assegurat que “després d'anys maltractats pel Partit Popular en la Generalitat, per fi rebem una bona notícia del govern valencià, que en breu engegarà aquest pla, que servirà per a ajudar a molts dels 700 menors de 30 anys de Vila-real que encara necessiten una oportunitat per a no haver de marxar-se a treballar fora del nostre país”.
El Pla de Garantia Juvenil, que compta amb el suport del Fons Social Europeu i amb un pressupost global de 15 milions d'euros, garantirà la contractació en pràctiques de joves menors de 30 anys en situació de desocupació i inscrits en aquest pla i en el Servef com a demandants d'ocupació que tinguen algun tipus de formació prèvia.
“Des de la nostra arribada a l'equip de govern progressista el 2011, vam detectar un drama que requeria solucions i, per desgràcia, no comptàvem amb cap ajuda externa, però vam lluitar per tirar endavant”, explica Benlloch. “Ara, amb el canvi de govern valencià, tenim un important suport en la lluita contra la fugida de cervells i l'atur juvenil, que ja vam intentar frenar amb la creació del programa Vilabeca”, apunta.
Així, assegura que “la Regidoria que dirigeix Xavier Ochando està preparant ja tota la documentació per a presentar-nos al més aviat a aquest pla i també al que eixirà en pròxims dies, que serà igual però estarà dirigit a joves sense qualificació professional, que també es podran formar cobrant”. “No anem a deixar passar cap ajuda, ja que cada subvenció que arriba a la ciutat obri moltes portes als veïns”, indica.
Gràcies a aquest nou programa, Benlloch calcula que podrien incorporar-se al voltant d'una vintena de joves en pràctiques, “cobrant sous dignes –no de becaris- i amb seguretat social”. “És per aquest motiu pel qual ara, tant Ochando, com jo i els tècnics corresponents tenim a veure com encaixem el programa Vilabeca amb aquesta opció, ja que tenim 140.000 euros reservats i volem plantejar una alternativa digna i que no supose crear grans desigualtats entre els participants”, afirma.
L'objectiu és redefinir la iniciativa local perquè, en combinació amb el Pla de Garantia Juvenil puga arribar a “unes 30 o 40 persones amb diferents perfils, que treballarien entre sis i 12 mesos a l'Ajuntament i que podrien aprofitar l'oportunitat per a formar-se cobrant i tenir alternatives en el sector privat en acabar, però també per a ajudar-nos i seguir impulsant el projecte de ciutat que volem”.
Així mateix, Benlloch ha destacat que tot i que la ciutat compta amb un 16,10% de desocupació juvenil –per sota de la mitjana espanyola i de la província de Castelló- “des de la Regidoria d'Economia se segueix treballant perquè no es perda cap ajuda i aconseguir que aquesta xifra seguisca baixant” i ha recordat que aproximadament en un mes s'engegaran els tres tallers d'ocupació que ocuparan 30 persones, que es formaran en el centre cívic de María de Lluna, que ha sigut homologat, igual que altres espais de la ciutat, per a poder acollir aquestes propostes. “Volem que els vila-realencs sàpien que quan acaben la carrera, ací tenen una oportunitat”, assenyala.