Vila-real reprén els Pressupostos Participatius per a donar veu a la ciutadania en la reactivació post covid de la ciutat
La fase de presentació de propostes es desenvoluparà del 28 d'octubre al 3 de novembre i com a novetat s'ha inclòs una fase de baremació per a donar prioritat a les iniciatives de caràcter social, innovador o sostenible
L'Ajuntament de Vila-real impulsa una nova edició dels Pressupostos Participatius per a donar veu a la ciutadania en la gestió pública i el desenvolupament de projectes que contribuïsquen a millorar el municipi. La regidora de Participació Ciutadana, Miriam Caravaca, ha presentat hui la novena edició dels Pressupostos Participatius, amb l'objectiu de continuar aprofundint en la participació com a eina fonamental de la democràcia i “per a fer protagonistes als veïns i veïnes en el disseny de la nova Vila-real del segle XXI en aquesta nova etapa”.
Caravaca ha detallat el procés de participació, que s'iniciarà amb la recollida de les propostes ciutadanes, que es podran fer arribar a través de la plataforma pressupostosparticipatius.vila-real.es entre els dies 28 d'octubre i 3 de novembre. A més, també es reprenen els tallers, amb una sessió el 28 d'octubre a les 19.00 hores a la Casa dels Mundina, en la qual prendran part els membres del Consell de Participació Ciutadana. La regidora ha explicat que “és un procés totalment obert a tots els ciutadans i ciutadanes de Vila-real majors de 16 anys que estiguen empadronats a la ciutat, i a més es poden presentar tantes propostes com es desitge. L'únic requisit és que els projectes o les accions que es plantegen siguen de competència municipal, encaixen com a inversions o despeses i que resulten viables tècnicament i jurídica”.
La responsable de Participació Ciutadana ha anunciat que la novetat d'aquesta edició és que s'ha decidit incloure una fase de baremació de les propostes. Aquesta fase de baremació serà posterior a la fase de valoració tècnica i prèvia a la votació de les mateixes per part de la ciutadania. En aquesta fase de baremació s'atorgarà a cada proposta una puntuació concreta dependent de si són accions o projectes que complisquen amb determinats criteris, com per exemple: fomentar la igualtat de gènere entre la població, treballar per l'accessibilitat dels espais públics, tindre una continuïtat en el temps, tindre incidència sobre el volum més gran de població possible, que incloga els col·lectius amb diversitats funcionals, que tinga caràcter innovador tècnicament o social, que siga sostenible mediambientalment... Tal com ha assenyalat Miriam Caravaca, “si les propostes compleixen amb alguns o diversos d'aquests ítems, faran front a la fase de votacions públiques amb un millor posicionament”.
Finalment, Caravaca ha recordat que entre els dies 28 d'octubre i 3 de novembre s'obrirà el termini per a la presentació de les propostes. Del 4 al 10 novembre es procedirà a l'anàlisi de les propostes (viabilitat tècnica i baremació), i entre l'11 i el 14 de novembre s'obriran les votacions públiques. Està previst que a partir del 15 de novembre es facen públics els resultats.
La regidora ha animat a la ciutadania a aportar les seues idees i a plantejar projectes en aquesta nova edició dels Pressupostos Participatius, després del punt mort de 2020, pel fet que l'equip de govern va decidir prioritzar l'execució dels projectes que havien quedat pendents de 2019 a causa de la pandèmia. A més, Caravaca ha incidit en què “aquest Ajuntament ha demostrat des de fa deu anys que creu en la participació, i ha donat veu als vila-realencs i vila-realenques a través dels òrgans participatius, a més d'impulsar polítiques d'escolta activa per a situar a les persones en el centre de l'acció de govern”.