Vila-real rellançarà el patrimoni però amb la vista posada en les sentències urbanístiques que estan per arribar: "Hi ha molta incertesa"
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, juntament amb la vicealcaldessa María Fajardo, han fet aquest dimecres balanç sobre la situació econòmica i els reptes urbanístics que afronta el municipi, així com les línies estratègiques del pressupost municipal de 2025.
Benlloch ha fet un repàs dels avanços assolits en els darrers anys i ha destacat que, malgrat les dificultats, Vila-real travessa “el millor moment econòmic de la seua història”, amb 52.000 habitants, 1.900 comerços i 500 indústries. No obstant això, també ha advertit sobre les importants limitacions financeres que afronta el consistori, entre elles, un endeutament per càpita de 500 euros i l’obligació de destinar al voltant de 8 milions d’euros anuals al pagament de deutes derivats de sentències urbanístiques heretades de gestions anteriors.
"El problema econòmic de l’Ajuntament de Vila-real no s’ha acabat", ha explicat Benlloch, en contraposició amb altres poblacions com Onda o l’Alcora, que no arrosseguen aquesta càrrega.
“Ens trobem amb una situació complicada, però continuem treballant amb serietat i prudència. És crucial no perdre de vista les dificultats econòmiques per garantir el progrés i evitar problemes de liquiditat en el futur”, ha subratllat l’alcalde. Així mateix, ha assenyalat que el deute municipal s’ha reduït significativament, passant d’un 75% en 2011 al 48% actual.
Pressupost 2025 i gestió urbanística
L’alcalde ha avançat que el pressupost per a 2025 s’aprovarà en la primera setmana hàbil de gener, prioritzant les ajudes socials i els projectes d’infraestructura bàsics. Així mateix, ha destacat la inclusió d’un fons de contingència per a fer front a possibles sentències urbanístiques adverses, una situació que ha qualificat com a “justícia ficció” a causa de la incertesa sobre els terminis i les quantitats reclamades.
Benlloch també ha criticat durament la gestió del Partit Popular (PP) en el passat, qualificant-la de “nefasta” i assenyalant-la com a responsable de gran part dels problemes urbanístics actuals. En aquest sentit, ha mencionat que el consistori continua afrontant reclamacions milionàries per expropiacions forçoses, algunes de les quals han estat rebaixades gràcies a la tasca de l’equip jurídic municipal.
Així, Benlloch ha recordat que "hi ha molta incertesa" respecte a les futures sentències que estan per arribar, ja que es desconeix si finalment hi haurà condemnes i quina podria ser la seua quantia. Una veritable "espasa de Damocles" que, segons Benlloch, obliga a ser prudents en els comptes públics.
Durant la roda de premsa, també s’ha abordat la situació de les localitats afectades per la DANA a la Comunitat Valenciana. L’alcalde ha expressat el seu suport als municipis perjudicats i ha destacat que la reconstrucció d’aquestes zones és clau per al desenvolupament de tota la comunitat. “Estem parlant del 20% de la població valenciana, i la seua recuperació serà fonamental per al futur de la nostra comunitat”, ha afirmat, al mateix temps que ha avançat la possibilitat que les inversions autonòmiques a la ciutat es vegen afectades per aquest fet sobrevingut.
Patrimoni, infraestructures i habitatge
Per la seua banda, Fajardo ha expressat la necessitat d’arreglar algunes vies públiques i parcs infantils. Entre els principals reptes destacats està la reactivació de projectes patrimonials com l’Alqueria del Carmen, l’Alqueria del Botànic Calduch i el Molí Nou. Aquests espais es convertiran en centres culturals i horts urbans, per tal que tinguen un ús més enllà de la seua rehabilitació i consolidació.
A més, han recordat la importància de crear el nou col·lector del Molí Nou per acabar amb les inundacions i donar solució al problema de l’habitatge "col·lapsat" en una ciutat que vol créixer.
De cara al futur, les "llums llargues" enfoquen qüestions com la nova oficina per a revitalitzar el comerç des del Mercat Central, el pla de reindustrialització o la finalització de la carretera d’Onda.
Col·laboració i estabilitat política
Per la seua banda, la vicealcaldessa María Fajardo ha valorat positivament la col·laboració entre els dos partits que formen l’equip de govern. A més, ha lamentat la manca de propostes concretes per part dels grups de l’oposició en les reunions prèvies a l’elaboració del pressupost. “És sorprenent que no presentaren cap proposta, quan nosaltres, des del govern, sempre busquem la millora del municipi”, ha declarat.
L’equip de govern ha reafirmat el seu compromís amb la transparència i la participació ciutadana, destacant que s’implementarà una eina de seguiment que permeta als veïns conéixer l’estat de les reclamacions urbanístiques i el seu impacte en els comptes municipals.
Benlloch ha insistit en la importància de mantenir una visió a llarg termini, apostant per la diversificació econòmica, la sostenibilitat i la modernització de les infraestructures. “Tenim una gran oportunitat per a construir la Vila-real del segle XXI, basada en la indústria, el comerç, la cultura i el benestar dels nostres veïns. El futur del nostre municipi depén de decisions responsables i d’una visió clara”, ha expressat.