Vila-real promou la pràctica esportiva per a la salut i la inclusió amb l'equip EDI del Vila-real Bàsquet Club
Un estudi constata els efectes positius del bàsquet en el benestar dels integrants de l'equip format per joves amb discapacitat intel·lectual
El regidor de Serveis Socials i Sanitat, Toni Marín, ha presentat hui de la mà de l'equip EDI del Vila-real Bàsquet Club un estudi que constata els efectes positius de la pràctica del bàsquet en la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual. Marín ha comparegut al costat de la representant del club Amelia Simó i una de les autores de l'estudi, Marina Sempere, i ha reiterat el suport del consistori a aquest projecte esportiu i al treball que realitza l'equip EDI i el Vila-real Bàsquet Club per a la inclusió a través de l'esport. El regidor ha subratllat que l'estudi “mostra uns resultats interessants des del punt de vista del benestar i desenvolupament personal d'aquestes persones així com la seua integració social gràcies a formar part d'un equip i a tindre l'oportunitat de practicar un esport”.
L'estudi s'ha dut a terme en el marc d'un treball final de residència d'Infermeria i pren com a base estudis previs que evidencien que “el grau de sedentarisme de les persones amb discapacitat és major que el de les persones sense discapacitat, sobretot pel fet que no tenen la mateixa oferta esportiva al seu abast”, explica Marina Sempere. La investigació tenia com a objectiu constatar si la pràctica de bàsquet durant 20 sessions d'una hora de duració tenia algun efecte en la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual. L'estudi ha pres com a mostra a 13 integrants de l'equip EDI del VBC amb edats entre els 14 i els 45 anys.
Després de 20 sessions, l'anàlisi de les mesures antropomètriques, esportives i de qualitat de vida constata una millora sobretot en les capacitats esportives, en el que a força explosiva i flexibilitat es refereix, tal com assenyala l'autora de l'estudi. A més, Marina Sempere apunta sobretot la millora en la qualitat de vida dels participants, en el seu benestar emocional i desenvolupament personal. A més, 11 de 13 participants van valorar amb la puntuació màxima el grau de satisfacció que havien suposat aquestes sessions de bàsquet amb l'equip.
Amelia Simó, representant del VBC i mare d'una de les jugadores de l'equip EDI, ha agraït a l'Ajuntament de Vila-real, i en concret al regidor de Serveis Socials, el “suport per a presentar aquest estudi i per a donar visibilitat a l'equip EDI, als nostres ‘Incredibles’”. Simó ha detallat que l'equip, sorgit fa poc més d'un any, està format per 19 joves amb discapacitat intel·lectual, en la seua majoria de Vila-real, encara que també hi ha alguns components de Castelló, Almassora i les Alqueries. Competeixen en la lliga FEDI de la Comunitat Valenciana al costat d'altres huit equips i són, al costat de l'equip de Sogorb, els únics representants de la província de Castelló.
Simó ha agraït de manera especial que el Vila-real Bàsquet Club els haja acollit i que “els nostres fills i filles puguen practicar bàsquet, no sols entrenar, sinó competir i jugar contra altres equips i participar en les activitats que realitza el club”. Amelia Simó assegura que “és un projecte meravellós que està resultant molt beneficiós tant per a la seua salut com per al seu desenvolupament personal i integració social”. “Per a ells, formar part d'aquest equip va més enllà de practicar esport, és també una manera de sentir-se part d'un grup i de tindre il·lusió per competir i per aconseguir reptes”, conclou.
Finalment, el regidor Toni Marín ha mostrat l'orgull que suposa per a la ciutat de Vila-real “comptar amb un equip com el EDI del Vila-real Bàsquet Club, que és un exemple de la Vila-real inclusiva i solidària que estem construint i que ens ajuda també a avançar en el projecte de ciutat que promou l'esport per al benestar i la inclusió”.