Vila-real es prepara per a celebrar els 30 anys del FITCarrer
El Festival Internacional de Teatre de Carrer (FITCarrer) fa 30 anys i ho fa amb magnificència, amb una nova programació carregada d'activitats, on no faltarà la presència de fins a 22 companyies internacionals.
L'alcalde, José Benlloch; el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i el director del festival, Pau Ayet, han presentat la 30ª edició d'un certamen que s'ha convertit en un “referent per a professionals i espectadors i en un dels pilars sobre els quals s'assenta la marca de Vila-real com a Ciutat de Festivals”, en paraules de Pérez, qui ha assegurat que “gràcies a aquest esdeveniment, la nostra és una de les ciutats amb major nombre de companyies de teatre per càpita, d'on han eixit grans professionals i que ens han convertit en la capital del teatre i en tot un atractiu per a tothom”. Així mateix, Pérez afirma que “l'increment de públic ha sigut notori en les últimes edicions i ens agradaria poder superar enguany les 23.000 visites registrades en 2016”.
Per a açò, el director de l'esdeveniment, Pau Ayet, ha elaborat una programació “variada, per a tots els públics i amb diverses línies d'actuació que ens permetran seguir creixent a tots els nivells”. Així, el dijous 4 obriran l'agenda tant la mostra Embrions com l'acte del 30 aniversari del festival i una exposició en la Casa de l’Oli.
El divendres seran 11 els actes que focalitzen l'atenció, entre actuacions en la via pública i les V Jornades Professionals i el lliurament del VI Premi Ramón Batalla.
13 seran les actuacions que coparan l'agenda del dissabte des de les 10.30 hores fins a entrada la matinada i el diumenge, per a tancar el festival, vuit mostres faran les delícies dels amants del teatre. “Un any més comptem amb col·laboracions amb altres festivals, amb els directors i professionals dels quals mantenim una relació molt fluïda”, explica Ayet, “a més, les jornades sobre el festival analitzaran el passat, present i futur de la mà dels professionals que han passat i han fet possible el festival, però també dels espectadors, als qui es donarà veu, perquè ens agrada escoltar-los”.
A més, el director destaca la participació dels alumnes de l'Escola Superior d'Art i Tecnologia (ESAT) de València i la presència de 22 companyies, entre les quals es troben sis de la Comunitat Valenciana, tres de les quals són de Vila-real, i la resta d'altres punts del globus terraqüi, que actuaran en espais com les places de Sant Ferran, la Vila, Major, Colom, la Panderola, fins i tot, en la nova plaça enfront del Madrigal.
“Hem treballat per aconseguir un festival multidisciplinari, amb teatre, dansa, circ i espectacles aeris pensat per al públic, al que se li ofereix un ampli ventall de companyies del panorama nacional i internacional perquè gaudisca”, apunta.
Per la seua banda, el primer edil, José Benlloch, ha felicitat el festival per haver arribat “als 30 anys gràcies al treball de totes les persones que durant aquest temps han fet possible que el FITCarrer siga el que és avui per a Vila-real i per a la resta del món” i ha asseverat que “el lema Obrint Portes és més verídic que mai, perquè és un festival obert a tothom, gratuït, per a potenciar la cultura, el progrés, la millora de la nostra economia, internacional i, sobretot, lliure, perquè cada companyia s'expressa com vol i aqueixos principis se sumen als magnífics espectacles que cada any s'ofereixen”.
A més, ha agraït a la Generalitat la seua col·laboració amb 50.000 euros (el 40% del pressupost global) i també al Ministeri, que ha aportat per primera vegada 11.00 euros que “esperem que en pròxims anys es puguen incrementar”.
Els interessats a conèixer la programació poden fer-ho a través del perfil de Facebook del festival i també descarregant la nova aplicació FitCarrer tant a Google Play com a l’App Store, “un luxe que provarem en aquesta edició i que guiarà millor que mai als visitants perquè no perden detall dels espectacles”.