Vila-real planifica la millora de la gestió dels fems per a la dècada vinent a través d'un nou Pla Local de Residus
L'esborrany del document es presentarà davant el Consell de Participació Ciutadana per a sumar aportacions dels col·lectius locals
Vila-real treballa en la redacció d'un nou Pla Local de Residus que marcarà els objectius de millora en la valorització i gestió dels fems durant la dècada vinent. Un document de planificació que tindrà un doble objectiu: adequar el servei de recollida de residus als requeriments de la legislació vigent i proporcionar als veïns i veïnes un sistema de recollida i gestió dels fems que done resposta a les necessitats futures. D'aquesta manera, el Pla Local de Residus, a més de complir amb les directrius establides en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i el Pla Zonal de Residus, recollirà les aportacions dels principals agents socials de la ciutat a través del Consell de Participació Ciutadana.
La Regidoria de Serveis Públics que dirigeix el regidor Francisco Valverde compta ja amb un esborrany del Pla Local de Residus que aquesta setmana vinent es presentarà davant el Consell de Participació per a sumar les propostes dels col·lectius representats en aquest òrgan amb la finalitat que “en tractar-se d'una planificació que es desenvoluparà en diverses legislatures, compte amb el màxim consens possible”.
El Pla Local de Residus de Vila-real pren com a referència el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana però fixa alguns objectius específics per al municipi en la dècada vinent. El principal és reduir al màxim la fracció de resta, és a dir, el percentatge de residus que han d'anar a l'abocador perquè no és possible la seua valorització o reciclatge. La proposta de la Regidoria de Serveis Públics és que aquest percentatge se situe entorn del 20% en l'horitzó de 2030.
Per a això serà necessària la implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica, a través del denominat contenidor marró. La previsió és que a final d'any Vila-real compte ja amb el cinqué contenidor en tots els seus punts de recollida de residus. “Volem que aquesta fracció orgànica s'acoste el màxim possible al 100% per a poder convertir aquest residu en compost per a l'agricultura”, subratlla Valverde.
Quant a la valorització de plàstics, l'objectiu és que dins d'una dècada, el 90% d'aquests residus es recullen de manera selectiva i per tant es puguen reciclar; per a tetrabriks, paper i cartó el percentatge a aconseguir és del 95%, mentre que en el cas del vidre serà del 90%. Finalment, quant als metalls, s'ha fixat com a meta la recollida selectiva del 99% d'aquests residus en 2030.
“Des de l'equip de govern considerem primordial la revisió del Pla Local de Residus en el Consell de Participació Ciutadana pels col·lectius locals, de manera que participen en el disseny, atés que la seua visió és fonamental a l'hora de definir els aspectes rellevants que facen que el pla dissenyat siga efectiu, eficient i adequat per a totes i tots”, assenyalen des del departament de Serveis Públics.
Així les coses, els membres del Consell de Participació Ciutadana han sigut convocats a una reunió dimecres 21 d'abril a la Casa dels Mundina en la qual s'exposarà l'esborrany del nou Pla Local de Residus i s'obrirà el procés per a recaptar les aportacions d'aquest òrgan participatiu. La regidora de Participació Ciutadana, Miriam Caravaca, ha posat de rellevància el paper del consell per a fer possible la implicació de la ciutadania en l’activitat municipal i ha assenyalat que “a l'hora de planificar i millorar un servei fonamental per a la ciutat com és la gestió dels residus no podíem deixar d'escoltar de manera activa als veïns i veïnes”.