Vila-real modificarà l'ordenança de l'IBI per a incentivar l'activitat econòmica i facilitar el pagament
L'alcalde anuncia bonificacions de fins al 95% en l'impost per als immobles amb una activitat d'especial interés per al municipi. També s'amplia de tres a quatre terminis la possibilitat de fraccionament sense interessos
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat la modernització de les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Vila-real per a incorporar incentius i bonificacions que “ajuden veïns i empreses” a fer front al pagament dels impostos necessaris per al funcionament de la ciutat i els serveis públics. Aquests canvis afectaran l'ordenança fiscal que regula l'Impost de Béns immobles (IBI) així com a l'ordenança de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i tenen com a principals objectius “incentivar l'activitat econòmica i la creació d'ocupació, beneficiar a les persones o famílies amb més dificultats, així com diversificar l'economia per a caminar cap a un model basat en la tecnologia i el coneixement”.
Per a això, Benlloch ha subratllat que, en el cas de l'IBI, la proposta de l'equip de govern contempla, a més de mantindre totes les exempcions previstes per llei, “incloure més bonificacions, fins a convertir-nos en el municipi amb més beneficis fiscals a l'IBI de tota la província, fins i tot aprovarem bonificacions que no tenen capitals com València o Madrid”. El primer edil ha destacat de manera especial tres incentius: d'una banda, es bonificarà un 95% l'IBI als immobles d'organismes públics d'investigació i universitats tant públiques com privades. La segona de les bonificacions serà del 50% i es podran beneficiar els immobles destinats a lloguer d'habitatge, sempre que el preu del lloguer no supere els límits que s'establiran a través d'una ordenança, “tot amb l'objectiu social d'incentivar el lloguer d'habitatges que ara estan deshabitats i donar resposta a la situació del mercat immobiliari per l'escassa oferta”, incideix Benlloch.
Així mateix, la modernització de l'ordenança de l'IBI també incorporarà una bonificació, que l'alcalde ha destacat de manera especial, de fins al 95% per als immobles subjectes a activitats econòmiques declarades d'especial interés o utilitat municipal decidides pel ple, per concórrer causes socials, culturals, històric-artístiques o de foment de l'ocupació. “Aquesta bonificació la tenen pocs ajuntaments i els que la tenen limiten els casos en els quals es pot sol·licitar, però nosaltres hem decidit deixar-ho obert, a criteri del ple, perquè és una manera d'obrir les portes a projectes interessants”, ha assenyalat l'alcalde, qui ha posat com a exemple la possibilitat de bonificar l'IBI a projectes d'economia social que donen ocupació a persones amb diversitat funcional o col·lectius vulnerables.
En relació a la possibilitat d'ajornar el pagament de la contribució, Benlloch ha descartat la possibilitat d'un pagament a la carta perquè “l'Ajuntament no té capacitat econòmica” però sí ha avançat que s'ampliarà el fraccionament sense interessos, que actualment està en tres terminis i amb la modificació de l'ordenança fiscal passarà a quatre terminis, a més de “millorar els plans de pagament especials i els ajornaments, sempre sent sensibles amb les situacions de dificultat d'algunes famílies o empreses”.
Respecte a l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, l'alcalde ha recordat que a Vila-real “és dels més baixos de la província”, però malgrat això s'aprovaran bonificacions en la línia de premiar la “sostenibilitat i el respecte pel medi ambient”. Així, els vehicles elèctrics o d'emissions zero podran accedir a una reducció del 75% en l'impost, mentre que en el cas dels vehicles amb baixes emissions la bonificació serà del 50%.
Finalment, Benlloch ha incidit en què aquestes mesures busquen oferir facilitats i incentius a veïns i empreses en un moment d'especial dificultat econòmica per a l'Ajuntament, que ha portat a l'equip de govern a haver de plantejar una pujada de l'IBI de cara a 2020. Així, ha posat sobre la taula les quantitats econòmiques a les quals l'equip de govern ha hagut de fer front des de 2011 a causa del “desastre de la gestió urbanística del PP”, que superen els 28 milions d'euros, “als quals cal sumar altres 10 milions que ja s'han pagat del préstec de 20 milions” que van demanar els populars. Això ha portat al fet que “no hi haja una altra alternativa més que pujar l'IBI”. “O pugem l'IBI com ens diuen els informes tècnics, de manera moderada, un 10%, que és el que ha pujat la vida des de 2011, o serà l'Estat el que ens el pujarà i no serà un 10%, sinó que ens obligarà a pujar un 20 o un 30% i ens obligarà a retallar serveis”, ha advertit l'alcalde.