Vila-real instal•larà filtres de carbó actiu en els pous de la Bassa del Poble i Amorós per a garantir l'òptima qualitat de l'aigua
Serveis Públics ultima els projectes per a licitar la inversió, amb un cost de 760.000 euros, que assegurarà l'eliminació de qualsevol resta de plaguicida
L'Ajuntament de Vila-real instal·larà filtres de carbó actiu granular per a garantir l'òptima qualitat de l'aigua potable i previndre possibles problemes per la presència de plaguicides en els pous que proveeixen a la ciutat. Es tracta d'una mesura correctora definitiva proposta pels tècnics municipals per a l'eliminació de qualsevol compost que poguera detectar-se en el cabal d'aigua potable d'aquestes captacions. La instal·lació d'aquests filtres s'escometrà en primer lloc en els pous de la Bassa del Poble i el Pou d’Amorós, que subministren la major part del cabal que utilitza el municipi, encara que la intenció de la Regidoria de Serveis Públics és instal·lar també aquesta tecnologia de filtrat en els altres dos pous dels quals es proveeix la ciutat: Curt de Carinyena i Reg Nou.
El regidor responsable de l'àrea, Xus Madrigal, ha explicat que la instal·lació d'aquests filtres de carbó actiu granular és una solució per a assegurar l'òptima qualitat de l'aigua potable a llarg termini davant possibles problemes per la presència de plaguicides o altres compostos. En aquest sentit, durant els últims mesos s'han adoptat mesures correctores després de detectar la presència de desetil-terbutilazina en les captacions que subministren aigua a la ciutat encara que en tots els casos sense superar el valor paramètric establit per la legislació. “Estem realitzat un seguiment constant durant els últims mesos, amb analítiques setmanals de totes les captacions que componen en el proveïment de Vila-real, i en tot moment hem garantit que l'aigua subministrada compleix la normativa en vigor i que no s'han superat els límits màxims”, detalla el regidor de Serveis Públics. Respecte a la presència del plaguicida desetil-terbutilazina també es realitzen analítiques periòdiques que asseguren que l'aigua subministrada ha complit en tot moment l'especificat per la legislació vigent en matèria d'aigües de consum. A més, tal com subratlla el regidor, “després d'observar la presència d'aquest compost, s'ha augmentat el volum d'aigua aportat pel Consorci d'Aigües de Plana per a així millorar la qualitat de l'aigua subministrada”. Amb tot, l'Ajuntament de Vila-real ha optat per avançar-se a futurs problemes amb una solució a llarg termini com és la instal·lació de filtres de carbó actiu granular, que a més seran necessaris amb l'entrada en vigor en els pròxims mesos del nou Reial decret d'Aigües de Consum aprovat pel Ministeri de Sanitat. Amb aquest projecte, el consistori s'avança a l'entrada en vigor de la nova legislació i adopta una solució definitiva que garantisca l'eliminació d'aquest compost i qualsevol altre plaguicida i metabòlit que poguera aparéixer en les captacions de proveïment a Vila-real, com a mesura necessària per a atallar la vulnerabilitat del sistema i augmentar la garantia sanitària de l'aigua de proveïment a mitjà i llarg termini.
Madrigal detalla que en aquests moments el departament de Serveis Públics treballa en la redacció dels projectes per a licitar la instal·lació dels filtres en els pous de la Bassa del Poble i Amorós –les dues principals captacions d'aigua de les quals se subministra la ciutat-, amb una inversió prevista de 760.000 euros en total, encara que en un futur es contempla també la seua col·locació en els pous Curt de Carinyena i Reg Nou.