Vila-real incorpora 4,2 milions al pressupost per a fer front als costos energètics i garantir serveis i projectes clau
L'Ajuntament de Vila-real aprovarà en una pròxima sessió plenària una modificació del pressupost per a incorporar més de 4,2 milions d'euros al pressupost, que corresponen quasi íntegrament a romanents de l'exercici anterior i amb els quals s'assegurarà que el consistori puga fer front a l'increment de costos energètics que està afectant de manera important a les arques municipals. Així mateix, la incorporació d'aquests romanents garantirà la prestació de serveis, malgrat les dificultats econòmiques, així com el desenvolupament de projectes que s'emmarquen en el nou Pla de retrobament, reconnexió i renaixement de la ciutat anunciat per l'alcalde, José Benlloch.
La Regidoria d'Hisenda que dirigeix el propi alcalde ha perfilat un expedient de crèdits extraordinaris i un expedient de suplement de crèdits, que sumen un total de 4.258.986 euros, dels quals prop de 4 milions d'euros procedeixen dels romanents del pressupost de 2021. Més d'un milió d'euros serviran per a suplementar les partides de diferents regidories municipals destinades al pagament de subministraments energètics –electricitat i gas- ja que “l'escalada de preus de l'energia ens ha deixat en una situació molt delicada”, com ha advertit l'alcalde en els últims mesos. De fet, Benlloch ja va anunciar durant la presentació del Pla de retrobament, reconnexió i renaixement que un dels objectius d'aquest pla era redefinir el pressupost de 2022 “amb la finalitat de reequilibrar els comptes i adaptar-los a la nova realitat que ha suposat l'escalada de costos energètics i la inflació, que ens ha impactat també de manera important a l'ajuntament”.
Amb la incorporació de romanents, el consistori incrementa la dotació prevista per a subministraments energètics en més d'un milió d'euros, garantint així la prestació de serveis bàsics, com l'enllumenat públic o el funcionament d'instal·lacions esportives o educatives i altres dependències municipals. Així mateix, amb la modificació del pressupost, l'equip de govern també dona resposta a les necessitats de funcionament de les diferents regidories i prioritza el manteniment de serveis i l'execució de projectes que s'emmarquen en la nova etapa de reconnexió i renaixement de la ciutat.
Així, s'incorpora dotació pressupostària per a projectes com la nova fase de modernització de zones industrials cofinançada amb l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace); l'adequació de dependències en el Termet dins del Pla de millora del paratge (60.000 euros); la renovació de jocs infantils en diferents parcs i jardins de la ciutat (35.000 euros); la construcció de nínxols en el cementeri municipal (40.000 euros); l'adequació de l'edifici de l'antic cinema Comtal en el marc de l'acord aconseguit amb l'ordre de Pares Franciscans per a destinar les dependències a la conservació de les carrosses i peanyes de la Setmana Santa (74.000 euros), entre altres. També es reforça la dotació de regidories com a Esports, Festes, Innovació, Mobilitat o Territori.
L'equip de govern no oblida tampoc l'aliança amb la societat civil i, a més d'assegurar el pagament de les ajudes a la cooperació (60.000 euros) o les subvencions a les associacions de veïns, la incorporació de romanents també permetrà subscriure tres nous convenis en el marc d'aquesta nova etapa de reconnexió social. D'una banda, l'Ajuntament signarà un acord per a aportar 15.000 euros a la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia ‘Fundació José Soriano Ramos’, de l'UJI; també es destinen 10.000 euros a l'acord amb la Universitat de València per al projecte d'investigació sobre la plaga de cotonet que afecta la citricultura i altres 10.000 euros al conveni amb l'Associació Comarcal de Pous de Reg.