elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real impulsa una campanya informativa per a combatre al mosquit tigre

Vila-real impulsa una campanya informativa per a combatre al mosquit tigre

    L'Ajuntament de Vila-real acaba d'impulsar una nova campanya informativa amb l'objectiu d'ajudar i demanar la col·laboració dels veïns en la lluita contra el mosquit tigre. La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha assegurat que “tot i que enguany la incidència per a estar sent menor, no podem baixar la guàrdia” i assenyala que “estem trobant a faltar la col·laboració de la Diputació”.

    Tal com explica, l'estiu passat “es va notar la coordinació i implicació de l'ens provincial, que a més ajudava amb xarrades per part d'especialistes en control de plagues, cosa que enguany ja no ha tornat a oferir als municipis”. No obstant açò, Gómez indica que “la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Generalitat sí que estan ajudant en aquest sentit”. Una col·laboració que se suma a les intervencions ja realitzades per l'Ajuntament, iniciades en el mes de febrer.

    “Hem tingut un hivern plujós i per açò hem hagut d’actuar prompte per a prevenir al màxim els efectes en la proliferació de mosquits”, detalla l’edila, que recorda que, igual que l'any passat, “es porta un estricte control i vigilància fins i tot en les parcel·les privades, on hem agilitat el procediment per a detectar i controlar qualsevol focus”. Així, la responsable de Sanitat explica que des d'abril de 2016 Vila-real compta amb una ordenança municipal específica per al control d'aquesta plaga i afirma que “no s'ha sancionat a cap veí, ja que l'objectiu no és en cap moment recaptatori, sinó de prevenció i col·laboració amb els ciutadans”.

    Així, destaca que el procediment s'inicia quan es detecta un focus. “Automàticament s'esbrina el propietari del solar o terreny i ens posem en contacte amb ell per telèfon sempre que és possible, ja que si ho férem mitjançant un requeriment per escrit passaria molt de temps fins que l'amo poguera actuar”, apunta Gómez, “d'aquesta manera, accelerem el procés en gran manera” i ho corrobora el fet que fins al moment només s'han registrat cinc queixes per mosquits en el consistori.

    A aquestes actuacions a parcel·les privades s'uneixen també els tractaments en embornals, que es realitzen dues vegades per setmana i que han permès cobrir la totalitat del terme municipal. “Són intervencions instantànies que per si a soles no tenen cap sentit, ja que la col·laboració veïnal és imprescindible”, declara l’edila, qui justifica la realització de la campanya informativa, ja que “a més de demanar la seua col·laboració, ofereix consells per a evitar la proliferació d'aquest insecte a nivell domèstic”.

    De moment, està previst que, gràcies a la col·laboració de la FVMP i la Generalitat, s'oferisquen xarrades a diferents associacions de veïns per a remarcar el missatge de la prevenció i dels passos a seguir quan es detecta un focus. “Malgrat tot, creiem que la col·laboració de la Diputació també és necessària per a mantenir una coordinació que, d'una altra manera, es fa molt complicada”, conclou Gómez.

     

    Pujar