elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real implanta un nou model per a agilitar la tramitació d'expedients de transmissió no subjectes al pagament de plusvàlua

Vila-real implanta un nou model per a agilitar la tramitació d'expedients de transmissió no subjectes al pagament de plusvàlua
  • La Regidoria d'Hisenda, a través del departament de Gestió Tributària, activa una instància que permet als particulars sol·licitar la no subjecció a aquest impost en cas que no s'haja produït un increment de valor en la transmissió

L'Ajuntament de Vila-real ha implantat un nou model d'instància que permetrà agilitar la tramitació d'expedients de l'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a plusvàlua, en els casos de transmissions en les quals no hi ha hagut un increment de valor.

La Regidoria d'Hisenda que dirigeix l'alcalde, José Benlloch, a través del departament de Gestió Tributària ha posat en marxa aquest 2020 un nou model que facilita als propietaris que han realitzat una transmissió declarar la no subjecció a l'impost si demostren que no hi ha hagut un increment de valor en la seua propietat respecte a la transmissió anterior.

Amb aquesta mesura es busca un doble objectiu: d'una banda, agilitar la tramitació relativa a aquesta mena d'expedients i evitar l'acumulació de recursos i reclamacions que s'han multiplicat en els últims tres anys partir dels pronunciaments de Tribunal Constitucional en 2017 i de les sentències del Tribunal Suprem de 2018 en els quals es reconeix el dret dels afectats a sol·licitar la no subjecció a aquest impost si no s'ha produït aquest increment de valor. D'altra banda, l'aplicació d'aquest nou model d'instància també pretén donar major seguretat jurídica tant als particulars com a l'Administració local a l'hora de gestionar aquests expedients.

Segons les dades del departament de Gestió Tributària, el nombre d'expedients de transmissió de propietats (compravendes, herències, donacions, etc.) referents a aquest impost ha anat creixent en els últims exercicis, passant de ser uns 1.000 aproximadament a l'any durant el període 2010-2014 a 1.424 en 2018 i 1.388 en 2019. La tendència es manté en aquest any, ja que des de l'1 de gener fins al 10 de febrer de 2020 s'han creat ja 178 expedients.

Arran de les sentències del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, s'han multiplicat també els recursos i les sol·licituds de devolució d'ingressos indeguts, rectificació d'autoliquidacions, i sol·licituds de declaracions de no subjecció a l'impost. Així, durant el període 2017-2019 es van presentar un total de 989 recursos i reclamacions i només durant el primer mes de 2020 han sigut ja altres 46 les reclamacions presentades.

“Ens hem trobat amb el problema que molts particulars pensen que no han de realitzar cap tràmit a l'Ajuntament si no s'ha produït un increment de valor en la transmissió que han realitzat i per tant no estan subjectes al pagament de plusvàlua”, assenyala l'alcalde i edil d'Hisenda, però la realitat és que “tota la jurisprudència sobre aquest tema coincideix que és l'afectat qui ha de sol·licitar-lo i qui ha de provar davant l'Administració que no s'ha produït aquest increment de valor”.

Aquest desconeixement ha dificultat la gestió d'aquests expedients per part de l'Ajuntament i ha motivat l'increment de recursos, una tendència que ara es pretén corregir amb aquest nou model d'instància en el qual el propietari declara la no subjecció a l'impost de plusvàlua i aporta els títols de transmissió anterior i actual per a demostrar que compleix els requisits.

Pujar