Vila-real gestiona amb la Conselleria la ubicació de l'arc del convent de les dominiques
El regidor de Patrimoni, Emilio M. Obiol, ha iniciat converses amb la Conselleria de Cultura per a situar l'arc de l'antic convent de les dominiques, una vegada reconstruït, a la porta d'accés a l'Arxiu Municipal. La localització de l'edifici al costat de la muralla medieval que envoltava la vila, declarada Bé d'Interés Cultural, requereix de l'obtenció de permisos per part de l'organisme autonòmic.
"Després de localitzar i identificar l'arc de la porta principal del palau dels Cucaló de Montull i decidir la seua reconstrucció, vam començar a cercar possibles ubicacions en la ciutat que permeteren posar en valor una peça patrimonial d'aquestes característiques. L'Arxiu Municipal, pel significat de l'immoble i la seua ubicació al costat de la muralla ens sembla l'emplaçament idoni", argumenta Obiol. Amb aquest objectiu, el departament municipal ha començat ja a gestionar amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat l'obtenció dels permisos necessaris. "Les converses van bé i tot fa indicar que no hi haurà cap problema a situar aquest arc renaixentista recuperat; els usos són perfectament compatibles i, a més, aquesta localització permetrà revaloritzar i visibilitzar no solament l'antiga porta del convent de les dominiques en un enclavament cèntric sinó també el mateix llenç de la muralla i l'edifici al que donarà entrada, un dels arxius històrics més importants de la Comunitat", incideix.
Un altre dels arguments de l'àrea de Patrimoni per a decidir l'emplaçament de l'arc de les dominiques és que mantindrà el seu ús original. "La gent que passe per davant de l'Arxiu Municipal podrà parar i gaudir d'aquest element patrimonial, però, a més, l'arc seguirà sent una porta, en aquest cas d'accés a l'edifici on es conserva bona part de la nostra història", agrega Obiol, qui recorda que, a pocs metres d'aquest immoble, es troba una altra porta singular, la de la Sang, datada en 1541.
Les restes de la porta principal de l'antic convent de les dominiques van ser descobertes recentment en el solar d'una empresa al que van ser traslladats l'any 2002 sense que existira constància del trasllat. Després de les indagacions del departament de Patrimoni, es va constatar que el conjunt de pedres trobades en el solar corresponen a l'arc d'entrada del palau dels Cucaló de Montull, l'edifici més rellevant de la ciutat des del segle XVI fins que va ser derruït en 1962 per a construir l'actual ajuntament. El palau es va convertir en el segle XVII en l'antic convent de les dominiques.
"Es tracta de l'edifici més important que tenia la ciutat en aquella època, que servia fins i tot d'hostalatge quan persones de la reialesa visitaven la població", recorda Obiol. "És el vestigi més rellevant que ens queda d'un dels palaus més significatius que ha tingut Vila-real i, per tant, anem a recuperar-lo per a la ciutat, reconstruint-lo i situant-lo en una ubicació digna de la seua importància patrimonial i el seu significat històric", conclou el regidor.