Vila-real ‘exporta’ els seus programes de prevenció i abordatge de les addiccions
L'Ajuntament de Vila-real, a través dels tècnics del Centre de Dia Lluís Alcanyís, Jaume Agost, i la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), José Gisbert, ha participat en les jornades anuals de la Societat Científica Espanyola d'Estudis sobre l'Alcohol, l'Alcoholisme i les altres Toxicomanies "Socidrogalcohol", celebrada a Oviedo. Els tècnics de la Regidoria de Sanitat han exposat en el fòrum nacional, considerat de referència en el camp de les addiccions, els resultats de dos projectes pioners en la prevenció i abordatge de les addiccions dissenyats i implementats pels departaments municipals, com són el programa d'intervenció en adolescents consumidors de cànnabis del Lluís Alcanyís i el projecte pilot de prevenció a l'alta d'atencions en urgències hospitalàries per intoxicacions per drogues de la UPCCA.
Aquest últim programa ve desenvolupant-se des de finals de 2016 com una iniciativa pilot en col·laboració amb el servei d'Urgències de l'Hospital de la Plana i la UPCCA de Borriana. A través d'aquest protocol de col·laboració, els menors de 26 anys que ingressen en les urgències hospitalàries per intoxicació per drogues es deriven a la UPCCA del municipi per a l'atenció personalitzada per part de l'especialista en prevenció, a més de rebre un informe en el qual es destaca la causa i gravetat del seu estat de salut en el moment de l'ingrés i se li adverteix dels riscos que podria suposar la repetició de l'episodi. "Després de l'exposició del projecte, els assistents a les jornades van coincidir a assenyalar la necessitat que el protocol d'intervenció preventiva s'estenga als serveis d'urgència d'altres hospitals del territori espanyol, donada l'adequada relació cost-efectivitat de la iniciativa", assenyala Gisbert, qui va presentar el programa en el marc de la taula redona "Reptes del treball coordinat i de col·laboració per a la prevenció de drogodependències i promoció de la salut".
Per la seua banda, el tècnic del Centre de Dia Lluís Alcanyís va portar a la taula "Treball social i intervenció en drogodependències" de les jornades nacionals el programa d'intervenció en adolescents consumidors de cànnabis. "Vam triar aquest programa perquè es tracta d'un projecte original del centre de dia, iniciat en 2011, que està obtenint molt bons resultats i és important que altres municipis i recursos puguen conéixer-lo i començar a treballar també des d'aquesta perspectiva", assenyala Agost. El programa, desenvolupat de manera ininterrompuda fins a l'estiu de 2016, amb la participació de 44 adolescents, s'ha reeditat enguany i atén en aquests moments a set usuaris. "El grup d'intervenció es basa en la idea que els adolescents estan desorientats en la seua adolescència; volen demostrar que són majors i la seua masculinitat d'una forma masclista, equivocada i nociva per a ells. El cànnabis és el símptoma d'eixa dificultat per a créixer, que ve també donada per la falta de referents masculins positius", detalla el treballador social. L'avaluació del període 2011-2016 avala els bons resultats del projecte, amb dades com que més de la meitat dels usuaris ha abandonat el consum de cànnabis i un 74% pensa que la seua participació en el grup li va ajudar a madurar. El 48,4% dels usuaris va deixar de consumir acudint al centre de dia i, de la resta, un 40% va abandonar el cànnabis posteriorment, mentre que el 97% dels usuaris recomanaria el grup a un altre adolescent en la seua mateixa situació.