Vila-real ‘exporta’ les polítiques de participació a El Salvador per a afavorir l'enfortiment del municipalisme democràtic
El regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració i president del Fons Valencià de la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, i la regidora de Participació Ciutadana i Barris, Miriam Caravaca, participen aquesta setmana en un projecte de cooperació internacional per a l'enfortiment del municipalisme democràtic a El Salvador. La visita, finançada íntegrament pel Fons, forma part del projecte Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador, que s'executa amb la col·laboració de l’ONGD salvadorenca Iniciativa Social por la Democracia i amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.
“La participació ciutadana és una eina fonamental per a la salut democràtica d'un municipi. A Vila-real hem fet importants avanços en aquesta matèria en els últims 10 anys, amb iniciatives com el Consell de Xiquets i Xiquetes, el Consell de Participació Ciutadana o els Pressupostos Participatius, i per a nosaltres és un autèntic orgull poder servir de referents en aquest projecte internacional i ajudar els municipis d'El Salvador a reforçar el seu compromís amb la democràcia amb aquest tipus d'instruments”, assenyala Caravaca. La regidora ha destacat també l'oportunitat que suposa el viatge per a “aprendre de la realitat en altres territoris, tan allunyats però alhora tan pròxims com El Salvador, per a poder posar en perspectiva la nostra pròpia experiència i continuar millorant en els processos de participació veïnal”.
Per part seua, Escorihuela destaca la implicació de Vila-real amb la cooperació internacional, a través de la participació en el Fons Valencià de la Solidaritat, que pròximament comptarà a la ciutat amb la primera delegació provincial. “El desenvolupament i consolidació de les estructures democràtiques és fonamental per a garantir la igualtat d'oportunitats i el progrés. Per això aquest projecte, en el qual Vila-real participa juntament amb altres municipis de la Comunitat com Canals, Benissa i Gandia i que ja va portar a la ciutat a una delegació d'alcaldes i alcaldesses d’El Salvador, resulta particularment interessant”, detalla.
En concret, aquest projecte té com a objectiu general enfortir la democràcia local de cinc municipis d'El Salvador afavorint els espais de participació d'aquestes localitats així com les polítiques de bon govern, incidint en la promoció de la pluralitat política i la transparència a través de l'impuls de lleis municipals, entre altres mesures. Amb aquest objectiu, la delegació de regidors i regidores del Fons Valencià per la Solidaritat desplaçada a El Salvador, ha mantingut trobades institucionals amb alts càrrecs públics de les administracions i institucions polítiques salvadorenques com la Comissió Legislativa d'Assumptes Municipals de l'Assemblea Legislativa, encapçalada per la seua presidenta, Elisa Rosales; el viceministre de Governació i Desenvolupament Territorial, Raúl Juárez; el rector de l’UCA, pare Andreu Oliva; o la ministra de Desenvolupament Local, María Chichilco.