Vila-real declara el seu suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador
Tots els grups polítics amb representació municipal s'han unit per a declarar el seu suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a través d'una declaració institucional que s'ha aprovat en el Ple ordinari.
La iniciativa va sorgir en el Consell Agrari del passat 11 de desembre, en el qual es va acordar traslladar al Ple el manifest de la Plataforma, formada per 14 ajuntaments de la província de Castelló, així com la Unió de Llauradors i Ramaders, FEPAC-ASAJA, el Grup Intercoop dels Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, l’Associació Local de Llauradors de Nules, el Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars, l’Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló i la Universitat Jaume I.
L'objectiu d'aquestes entitats és impulsar una mobilització conjunta en suport dels interessos de la citricultura de la província i de tota la Comunitat, al mateix temps que exigeixen la modificació de l'acord de l'Associació Econòmica signat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d'Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, “que contempla una reducció progressiva fins a la desaparició dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període en el qual els camps valencians estan en plena campanya de comercialització i, en defecte d'això, que s'aplique la clàusula de salvaguarda, motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, que preveu el tractament comercial per a protegir el futur del nostre camp”.
El document també sol·licita reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus per a augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles comunitàries i exigir les màximes cauteles i controls als productes importats des de països amb plagues de quarentena, independentment del lloc d'entrada a la Unió Europea, i minimitzar amb això el risc de contagi de plagues o malalties.
A més, s'exigeix la defensa de les normes establides en la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, garantint els drets dels productors agraris davant la distribució, entre altres.
D'altra banda, el Ple ordinari ha aprovat remetre la sol·licitud d'inici del procediment de l'avaluació ambiental i territorial estratègica del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Vila-real a la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Tal com ha explicat el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, es tracta de “un pas més” dins dels tràmits que comporta la posada en marxa del PMUS. “El camí es va iniciar a l'octubre i a poc a poc hem redactat el document i hem posat en marxa el servei, complint amb la Llei de Mobilitat de la Generalitat Valenciana del 2011, que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a habilitar un PMUS”, indica.
“Estem en el procés i anem avançant en les etapes necessàries per a oferir als ciutadans mitjans de transport que facen compatible l'oci, la cohesió social i que defensen el medi ambient”, afirma, al mateix temps que destaca que “nostre PMUS s'insereix en aquestes consideracions” i recorda que “és pràcticament indispensable tindre un PMUS per a accedir a les successives subvencions en la perspectiva del trànsit o la mobilitat de les administracions públiques”. “L'Ajuntament està treballant per a fer de les polítiques de mobilitat tota una referència”, conclou.