elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real completa el jardí de Botànic Calduch per a dotar al barri d'un espai de convivència, més aparcament i una seu veïnal

Vila-real completa el jardí de Botànic Calduch per a dotar al barri d'un espai de convivència, més aparcament i una seu veïnal
  • L'alcalde i el regidor de Territori visiten l'inici de la primera fase de l'obra, que preveu un jardí d'estil mediterrani i prop de 40 places de pàrquing

MÉS FOTOS
Vila-real completa el jardí de Botànic Calduch per a dotar al barri d'un espai de convivència, més aparcament i una seu veïnal - (foto 2)
Vila-real completa el jardí de Botànic Calduch per a dotar al barri d'un espai de convivència, més aparcament i una seu veïnal - (foto 3)

El projecte per a completar la urbanització del jardí de Botànic Calduch està ja en marxa, amb la creació d'una zona verda que donarà resposta a una reivindicació històrica del barri i que en breu es completarà amb la rehabilitació de l'antiga alqueria, per a convertir-la en la seu de l'associació de veïns. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, han visitat aquest matí l'inici dels treballs d'adequació de la zona enjardinada, acompanyats per representants de l'empresa adjudicatària, Becsa, i tècnics municipals. Aquesta primera fase del projecte, que consisteix en la construcció d'un jardí d'estil mediterrani, té un pressupost de 126.000 euros, que es finança a través d'una subvenció de la Diputació de Castelló, mentre que la rehabilitació de l'alqueria, que s'escometrà amb fons propis, suposarà una inversió de més de 180.000 euros.

Així ho ha explicat l'alcalde qui ha subratllat que “seran més de 300.000 euros per a fer possible un projecte molt demandat pels veïns del barri de Botànic Calduch, i que solucionarà un altre dels empastres heretats de l'anterior equip de govern del PP”. En aquest sentit, Benlloch ha recordat que la part del jardí que ja està urbanitzada “és un exemple clar de l'urbanisme del PP, que en 2010 va ocupar el terreny i va construir el jardí sense pagar al propietari”. En aquests moments, l'actual equip de govern continua lluitant en els tribunals després que una sentència dictara que l'Ajuntament havia de retornar el jardí al propietari del terreny. “No volem retornar aqueixa part del jardí perquè volem que continue sent un parc per al barri, per això estem barallant en els jutjats per a resoldre aquest litigi amb el pagament del terreny i lluitarem per a pagar el mínim”, insisteix l'alcalde. Benlloch recorda a més que “quan vam arribar al govern, la part de terreny sobre la qual ara construirem aquesta zona de jardí mediterrani no era de propietat municipal, i va ser aquest equip de govern el que va aconseguir un acord amb els propietaris per a pagar prop d'un milió d'euros en quatre anys i poder completar la construcció de la zona verda, tal com està previst en el Pla General d'Ordenació Urbana”.

Ara que el terreny ja és de titularitat municipal, l'Ajuntament executa aquest projecte sobre tres eixos principals: la creació de més places d'aparcament –prop de 40- per a donar resposta a les necessitats dels veïns i veïnes; la creació d'un parc amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica que siga un espai de reunió i convivència per als veïns; i la rehabilitació de l'alqueria, una edificació de pedra d'estil tradicional, que es convertirà en la seu de l'associació de veïns. La restauració d'aquest edifici, en la qual també prevaldran els criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, s'emprendrà en una fase posterior, encara que Benlloch recalca que ell mateix ha signat ja la licitació i en breu es publicarà perquè les empreses presenten les seues propostes.

L'alcalde ha remarcat que aquest projecte “és un dels quals s'han vist alentits pel virus, però no hem parat de treballar per a poder fer-ho realitat i ara veu la llum en aquest moment de retrobament, reconnexió i renaixement després de la pandèmia”. A més, ha agraït de manera especial a l'empresa Becsa la seua aposta per executar les obres “ja que en aquests moments, amb l'IPC desbocat, l'encariment de costos de les matèries primeres, el combustible i els materials, una obra d'aquest tipus no resulta en absolut rendible”.

Per part seua, el regidor de Territori ha detallat les característiques del projecte, que contempla la creació d'un jardí d'estil mediterrani, amb espècies autòctones com l'olivera o la garrofera, amb la finalitat de reduir els costos de manteniment. També s'instal·larà enllumenat eficient, tipus led. En la zona que dona al carrer Corts Valencianes s'habilitaran prop de 40 places d'aparcament en bateria, seguint l'aposta per una mobilitat sostenible que l'equip de govern ha implementat en aquest barri en els últims anys, amb exemples com l'obertura dels carrers Corts Valencianes i Alfons el Magnànim.

Pujar