elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real avança en el Pla d'eficiència energètica amb bonificacions de l'IBI per a plaques solars

    Un total de 118 habitatges es beneficiaran en aquest exercici d'una bonificació del 25% en l'Impost de Béns immobles (IBI) per la instal·lació de sistemes d'energia solar, la qual cosa suposarà un estalvi de prop de 28.000 euros per a aquestes llars. El consistori va aprovar al setembre de 2022 la modificació de l'ordenança de l'IBI per a introduir aquesta bonificació com a incentiu fiscal per a fomentar l'aposta per les energies netes i la reducció de la factura energètica en les llars, emmarcada en el Pla municipal d'eficiència energètica i l'estratègia de lluita contra el canvi climàtic.

    Gràcies a aquesta mesura, enguany són 118 els immobles que es veuran beneficiats per aquesta reducció en la contribució, una rebaixa que en total ascendeix a 27.629 euros. La regidora d'Hisenda, Sabina Escrig, ha subratllat que “malgrat la complicada situació econòmica de l'Ajuntament, som conscients de la necessitat d'incentivar i bonificar la instal·lació d'energies renovables en les llars com una manera d'avançar en la lluita contra el canvi climàtic i contribuir també a la reducció de la factura energètica”.

    La modificació de l'ordenança fiscal de l'IBI que va entrar en vigor l'any passat inclou la bonificació del 25% de l'IBI a aquells immobles l'ús cadastral dels quals siga d'habitatge i en els quals s'instal·len sistemes per a l'aprofitament tèrmic d'energia solar homologats així com sistemes per a aprofitament elèctric de l'energia solar per a autoconsum. La potència mínima instal·lada haurà de ser de 2,5 KW i la bonificació tindrà una duració de tres períodes impositius a comptar des del següent a la finalització de les obres d'instal·lació d'aquests sistemes per a l'aprofitament de l'energia solar. El límit de l'import de la bonificació és de 300 euros per any d'aplicació, amb efectes des del període impositiu següent a aquell en el qual se sol·licite.

    Cal recordar que l'Ajuntament de Vila-real treballa en altres mesures per a afavorir la transició energètica a la ciutat. En aquest sentit, l'alcalde, José Benlloch, i el regidor de Serveis Públics, Xus Madrigal, van presentar recentment els resultats de l'estudi de la potència fotovoltaica de Vila-real impulsat per l'Ajuntament, a través de l'empresa ImpactE i finançat amb subvencions autonòmiques. Segons aquest treball, si tots els immobles de Vila-real optaren per l'energia solar, la ciutat podria albergar fins a 443.466 panells amb els quals subministrar el 80,2% de les necessitats energètiques del municipi.

    A més, el treball inclou un mapa interactiu per a consultar les dades de potència de cada immoble, disponible per a tota la ciutadania a través de la web municipal. Unes altres de les accions implementades en els últims 10 anys han sigut l'electrificació de la flota de vehicles de Serveis Públics, que ha passat del 14% de 2104 al 100% actual, o la substitució progressiva de fanals per led, que arriba ja al 30% de lluminàries. En l'apartat d'energies netes, les instal·lacions fotovoltaiques han arribat ja a 11 centres escolars, a més dels projectes en tramitació que, amb un import de 350.000 euros, permetran subministrar energia elèctrica a 17 edificis municipals a partir dels panells que s'instal·laran en els pavellons Melilla i Bancaixa i Serveis Públics Vila-real, a més del col·legi Carlos Sarthou, tots ells amb finançament de l’Ivace.

    Pujar