Vila-real aprova congelar la contribució en 2023 i bonificar un 25% la instal·lació de plaques solars en habitatges
El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat per unanimitat l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost de Béns immobles (IBI) que contempla la congelació de la contribució en 2023 així com la bonificació de l'impost en un 25% per als habitatges en les quals s'instal·len plaques solars amb la finalitat de promoure l'autoconsum energètic en les llars. El regidor d'Hisenda, Xus Madrigal, ha remarcat que amb la congelació de l'IBI i la resta de taxes i impostos l'any vinent, l'equip de govern és sensible a la situació que viuen en aquests moments les famílies i empreses per la inflació i la pujada de costos energètics, una realitat que també afecta al consistori.
De fet, Madrigal ha recordat que l'Ajuntament tenia pressupostats 1,5 milions d'euros per a la factura d'electricitat i gas i la previsió és que la despesa final superarà els 3,6 milions d'euros en acabar l'any. A això se sumen les “circumstàncies d’especial dificultat” de l'Ajuntament pel llast de l'urbanisme del PP, que aquest 2022 ha ascendit a 2,3 milions d'euros en sentències i resolucions, dels quals l'Ajuntament ha pagat més d'un milió d'euros, a pulmó, amb despesa corrent. “I per si això fora poc, els costos financers del préstec que ens va deixar també el PP en herència suposen cada any 3,5 milions”, ha lamentat el regidor d'Hisenda, qui també ha subratllat que “l'ajuda constant a les nostres empreses, comerços i hostaleria per a fer front a les conseqüències de la covid ha suposat només en aquest any deixar d'ingressar 530.000 euros per la bonificació del 95% de l'IBI a locals amb negocis instal·lats i l'exempció de la taxa per ocupació de via pública”. “Tot això suposen més de 7 milions d'euros en despeses extraordinàries que hem d'assumir”, remarca Madrigal, qui assegura que “davant aquesta situació hem de prendre decisions, i la nostra decisió és prioritzar i ajornar projectes que ara no són imprescindibles davant un any que serà dur, difícil i en el qual és possible que hàgem de patir, però si hem de patir no serà per a lluir com feien uns altres, sinó per a avançar tots junts i que ningú es quede arrere; per aquest motiu, hem optat per congelar la contribució i únicament modificar l'ordenança per a bonificar un 25% la instal·lació de plaques solars en habitatges”, conclou Madrigal.
El Ple també ha aprovat de manera definitiva, amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Vox, que s'ha abstingut, la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana per a la transformació de l'Estadi de la Ceràmica i el seu entorn amb la finalitat de garantir la seguretat tant dels espectadors com dels residents de la zona i dur a terme una important millora urbana amb la creació de més de 3.000 metres quadrats d'espai públic. A més, també es regulen els usos no esportius de l'estadi municipal. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha explicat que la tramitació d'aquesta modificació puntual del PGOU ha comptat amb tots els informes ambientals favorables.
També amb el vot a favor de PSPV, Unides Podem, PP, Ciutadans i Compromís, i l'abstenció de Vox, el Ple ha avalat l'aprovació inicial de l'Ordenança municipal reguladora de l'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda. La regidora de Seguretat Pública i Emergències, Silvia Gómez, ha explicat que aquesta nova ordenança naix a petició de l'associació de persones amb diversitat funcional Acudim, amb l'objectiu de regular aquests estacionaments i adaptar-los a la realitat social de Vila-real. Gómez ha agraït les aportacions i el treball dels grups de l'oposició i ha recordat que, a més d'establir el sistema de concessió de les targetes per a l'estacionament en places reservades per a persones amb mobilitat reduïda, la nova ordenança regularà les places personalitzades. L'ordenança s'exposarà al públic durant 30 dies per a la presentació d'al·legacions abans de la seua aprovació definitiva.
Finalment, un altre dels assumptes aprovats en la sessió ordinària del Ple ha sigut el Pla Local de Joventut per al període 2022-2025, un document que recull les prioritats de les polítiques de Joventut de l'Ajuntament per a aquest període així com el programa d'actuacions. El portaveu de l'equip de govern, Javier Serralvo, ha destacat que el document és fruit de la participació i el consens, a través del projecte participatiu ‘Amb tu i per a tu’ desenvolupat entre la població de 14 a 30 anys.