La Unitat de Mediació Policial rep en 2016 un total de 351 casos
La Unitat de Mediació Policial (Umepol) de la Policia Local de Vila-real ha fet balanç de l'exercici 2016, en el que ha rebut un total de 351 procediments -110 menys que un any abans-, dels quals finalment ha tractat 322, amb un 92% d'èxit. Aquest grup de la Policia, centrat en la resolució de situacions de conflicte que puguen sorgir en la convivència diària, classifica els casos en formals i informals, depenent de si en finalitzar la mediació es confecciona un document redactat i signat de comú acord entre les parts o se salda amb compromís verbal.
Dels 322 processos tractats, 81 han conclòs amb un la redacció d'un acord per escrit i signat per ambdues parts, mentre 241 ho han fet amb un pacte de paraula entre els reclamants i reclamats. En l'apartat formal, la policia ha rebut en 2016 un total de 43 assumptes a l'entorn de la Mediació Policial Judicial (MPJ); quatre relacionats amb l'àmbit dels menors; vuit en l'àrea rural, i 26 en l'apartat comunitari. El regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, ha explicat que la MPJ està prenent cada any major protagonisme, ja que "quan un jutjat rep un cas que considera que es pot resoldre per aquesta via, ho trasllada a la Policia Local perquè se solucione d'una manera més amigable, al mateix temps que es descongestionen els casos a tramitar i totes les parts estalvien en temps i diners: ací ningú perd, tots guanyen".
D'aquesta manera, l'intendent cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, desgrana que, en aquesta àrea, s'han rebut 43 assumptes, dels quals 22 s'han resolt d'una manera positiva, mentre en la resta no s'ha pogut fer res, a causa que una de les parts ha rebutjat participar. Entre els temes que es tracten amb major freqüència destaquen els insults, les amenaces o fins i tot l'apropiació indeguda o l'ocupació d'habitatges i els impagaments de lloguers. "Molts assumptes es resolen amb el compromís de restablir l'ordre o reparar els danys per part del reclamat, entre d'altres, i funciona, per açò estem treballant molt amb els jutjats, perquè aquesta solució és el futur", apunta Nieto.
Quant a les mediacions relacionades amb menors, s'han tractat quatre assumptes, tres d'ells finalitzats amb un acord, mentre que l'altre s'ha derivat a tràmit judicial. En l'àmbit rural s'han presentat vuit casos, quatre d'ells resolts i quatre d'ells sense acord per les parts. Es tracta de queixes habitualment per neteja de finques, bogues, vegetació o danys per abocaments i presència d'animals. Respecte a la mediació comunitària s'han atès 26 casos, dels quals només un no ha obtingut un acord. "La major part són queixes entre veïns per música i sorolls, insalubritat, filtracions d'aigua o animals domèstics", expressa Nieto. D'altra banda, en la mateixa línia, la Policia Local ha tractat 241 casos mitjançant la via informal, 73 d'ells relacionats amb l'àmbit rural i 168 amb el comunitari.
En total, dels 322 casos atesos, un 92% ha finalitzat amb un acord de les parts i, després de finalitzar el procés, un 93% dels veïns involucrats ha manifestat sentir-se satisfet. Per sexe, el 57% dels denunciants són homes, que són un 62% dels reclamats, i per nacionalitats, el 94% dels reclamants són espanyols, el 4% són d'est d'Europa, un 1% del sud d'Amèrica i un altre 1% de països africans. "En qualsevol cas, el fet de comptar amb 110 casos menys es deu al descens de la conflictivitat registrat a nivell general", explica Serralvo, que ha destacat la important tasca realitzada pels policies, "cada any més especialitzats i formats, gràcies a la direcció de la inspectora Rosana Gallardo, l'alma mater d'aquest projecte, que ja és tot un referent per a agents de tot el món, gràcies a la presència de la UJI i del IVASPE", conclou.