elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El tractament amb ozó a un pacient de covid de la Plana arriba al Poder Judicial

El tractament amb ozó a un pacient de covid de la Plana arriba al Poder Judicial
  • El Consell General de Col·legis Oficials de Metges han emés un escrit a Carlos Lesmes ens el que ells consideren una “judicialización de la medicina”

El cas d'un veí de Borriana, en estat crític per covid en l'UCI de l'hospital La Plana Vila-real, ha arribat al Consell General del Poder Judicial (CJPJ) després que el jutjat número 1 del Contenciós-Administratiu de Castelló obligara a l'ús de l'ozonoterapia per a tractar al pacient com va demanar l'esposa del malalt.

Per al Consell General de Col·legis Oficials de Metges, en un comunicat, asseguren que l'ordre judicial per a aplicar l'ozonoterapia a la Plana suposa una “ingerència de l'autoritat judicial” aplicar una teràpia “no aprovada per l'Agència Espanyola del Medicament, no inclosa en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut i en contra dels protocols científics del centre sanitari”.

Per al Consell General de Col·legis Oficials de Metges aquesta “imposició judicial” “desoeix les recomanacions de l'equip encarregat d'atenció al pacient” i “pot contribuir al fet que es diluïsquen les responsabilitats i el pacient patisca les conseqüències en la qualitat de l'assistència i la seua seguretat”.

Així mateix, consideren que la incorporació de professionals externs a l'hospital és una “clara disfuncionalidad i un conflicte de seguiment del pacient i atribució dels resultats”.

Davant aquestes consideracions, han remés un escrit al president del Consell General del Poder Judicial, Sr. Carlos Lesmes Serrano, per a explicar-li la situació de l'ozonoterapia a Espanya, el cas concret del pacient de la Plana i les reaccions contràries de diverses societats de metges, entre ells l'Associació Mèdica Mundial.

En el seu escrit, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges fan saber a Lesmes que “ens provoca estupefacció a la professió mèdica aquest pronunciament judicial, que amb interés probablement d'ajudar al pacient, li col·loca en una situació de greu inseguretat clínica, afegida a la difícil situació actual”.

Per als metges es tracta d'una “judicialización de la medicina” pel que demanen al CGPJ que “les valoracions se sotmeten a les necessàries condicions de criteri, imparcialitat i objectivitat”.

Per part seua, el professional de la medicina que està tractant al pacient amb ozonoterapia ha assegurat a elperiodic.com que “no té efectes secundaris ni contraindicacions” i afirma que un pacient tractat en un hospital de Torrejón de Ardoz ha superat el covid. Juan Carlos Pérez Olmedo assegura que “no som pseudomèdics” i afig que “l'ozó aporta salut”.

Per al dimarts 24 d'agost, els professionals de la sanitat de la Plana han convocat una concentració de suport al personal de l'UCI del centre.

Antecedents

Tot va començar a primers d'agost, quan la família d'aquest pacient de covid es va mobilitzar enfront de l'hospital de la Plana per a exigir que s'aplicara al pacient l'ozonoterapia com a “ús compassiu”. Ja en aquell moment la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es va pronunciar assegurant que aquest tractament “no està aprovat en la carta de serveis” i el van qualificar de “pseudociència” i que “no existeix evidència científica que siga bona”.

Aquesta mobilització va arribar després que la família i fins i tot el professional arribat des de Pontevedra per a tractar a aquest pacient es reuniren amb la direcció de l'hospital de Vila-real. Davant la negativa, la família va decidir portar el cas davant la justícia.

Pocs dies després, el jutge va donar la raó a la família i va remetre una ordre judicial a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè es permeta l'entrada d'un metge que realitzaria el tractament a aquest malalt de covid. Davant aquesta decisió legal, Sanitat va assegurar en el seu moment que "no recorrerem" pel que acataven la decisió judicial i "col·laborarem amb tot el que necessiten”.

No obstant això, davant les greus acusacions que pública i judicialment ha realitzat la família del pacient assegurant que l'equip de l'hospital “obstaculitza” el treball de l'equip extern que tracta a el pacient amb ozó, la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública estudia emprendre accions judicials.

Davant aquesta situació, diverses veus s'han alçat fent costat als professionals de l'hospital La Plana i a comptar de l'aplicació de l'ozonoterapia.

Així, en un comunicat conjunt signat per el Departament de Salut de Castelló, de la Plana i Vinaròs, el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, l'Hospital La Magdalena, el Centre de Salut Pública de Castelló i Benicarló, asseguren que “considerem una gravíssima agressió al Sistema Nacional de Salut que s'obligue, en contra del criteri clínic dels seus professionals, a admetre la intromissió de persones alienes al mateix per a realitzar tractaments que ni estan inclosos en la seua cartera de serveis, ni han acreditat la seua eficàcia i seguretat”.

També el Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Castelló va fer un comunicat en el qual apuntava que “en cap cas pot derivar-se cap responsabilitat a l'Hospital per les possibles conseqüències adverses que pogueren derivar-se de l'administració d'aquest tractament” i recordava que “l'acte especifica a més que l'administració d'aquest tractament no pot suposar cap despesa econòmica per a l'Hospital de la Plana”, per la qual cosa "totes les despeses, tant l'aportació del generador, com els altres elements necessaris per a la teràpia, ha d'assumir-los el metge".

Pujar