elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El preu del gas ofega també a l'Ajuntament de Vila-real, que paga quasi quatre vegades més per la factura respecte a 2021

El preu del gas ofega també a l'Ajuntament de Vila-real, que paga quasi quatre vegades més per la factura respecte a 2021
  • L'escalada de preus eleva el cost diari a 2.198 euros enfront dels 587 euros del passat any

  • L'alcalde adverteix que, si continua la tendència, la factura del gas superarà els 800.000 euros a final d'any, una quantitat “insostenible”

La factura energètica de l'Ajuntament de Vila-real no sols s'ha desbocat per l'increment del cost de l'electricitat, sinó que també l'escalada de preus del gas posa contra les cordes les finances municipals. Només en el primer trimestre de l'any, el consistori ha pagat pràcticament la mateixa quantitat pel subministrament de gas en edificis municipals que en tot l'any 2021, la qual cosa suposa que el cost de la factura diària quasi s'ha multiplicat per quatre. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, que des de fa setmanes reclama mesures urgents al Govern central, adverteix que “la factura del gas està impactant també d'una manera preocupant, una situació que se suma al greu problema del cost de l'electricitat; és necessari que es prenguen mesures des del Govern central perquè els ajuntaments som administracions de servei públic, que hem de garantir la prestació de serveis bàsics a la ciutadania i no podrem suportar per més temps aquest desequilibri en els costos energètics”.

La comparativa de la despesa pel subministrament de gas evidencia aquesta tendència a l'alça –que l'alcalde qualifica com “insostenible”- perquè l'Ajuntament ha passat de pagar una mitjana de 587 euros al dia en 2021 a 2.198 euros diaris en els primers tres mesos de l'any. Així, la factura del gas de tot l'any passat va ascendir a 214.329 euros, enfront dels quasi 200.000 euros que ja s'han pagat en 2022 fins hui. “Això significa multiplicar per quatre la despesa i haver hagut de pagar ja pràcticament la mateixa quantitat en el que portem de 2022 que en tot 2021”, lamenta Benlloch, qui recorda que “de la mateixa manera que és imprescindible l'electricitat per a il·luminar els carrers i garantir el funcionament de les instal·lacions municipals, també el subministrament de gas és fonamental per a assegurar la calefacció en els col·legis, les piscines i instal·lacions esportives, així com altres dependències municipals; és un servei bàsic que no podem deixar de prestar”, insisteix.

El primer edil es mostra especialment preocupat per si no es produeix un fre a l'escalada de preus ja que, de seguir la progressió actual, l'Ajuntament de Vila-real haurà de destinar més de 800.000 euros per a cobrir la despesa en el subministrament del gas durant 2022; tot això malgrat que en aquests moments la partida prevista en el pressupost és de només 240.000 euros, una previsió que es va realitzar d'acord amb la despesa registrada l'any passat “perquè no imaginàvem que hauríem de fer front a aquesta sagnia energètica”.

I és que a més del gas, l'electricitat costa a l'Ajuntament de Vila-real una mitjana de 8.844,8 euros cada dia, quan un any abans el cost se situava en 3.463 euros diaris. “Davant aquesta situació, exigim una resposta del Govern central. Els ajuntaments som un servei públic, molt especialment en el tema de l'enllumenat públic, que és una qüestió de seguretat ciutadana. La nostra activitat repercuteix també en la de totes les famílies i, no obstant això, seguim subjectes a un 21% d'IVA en l'electricitat, quan els impostos a la llum sí s'han reduït al 10% en altres casos, com les famílies. Qüestió, d'altra banda, que aplaudim”, detalla Benlloch.

L'alcalde ja ha avançat que, davant aquesta situació, part dels 5,5 milions d'euros de romanents del passat any amb què comptarà l'equip de govern hauran de destinar-se irremeiablement al pagament dels sobrecostos energètics. “Sens dubte estem davant una nova crisi que hem de gestionar per a poder continuar garantint els serveis públics i farem tot el que siga a les nostres mans per a tirar avant i que la ciutat no perda oportunitats –assevera Benlloch- com ho hem fet en els últims anys gestionant les crisis del deute i l'urbanisme del PP, i la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia”.

 

Pujar