La Policia Local inicia una campanya per a promoure la convivència i la seguretat de bicicletes i vianants
La Policia Local de Vila-real realitzarà del 22 al 28 de gener la segona Campanya de Seguretat de Bicis i Vianants, amb l'objectiu de garantir la seguretat i afavorir la convivència i l'habitabilitat de la ciutat. La iniciativa comptarà amb la participació de la Unitat de Trànsit, juntament amb la Unitat d'Atestats i la Unitat de Resposta Policial (URP), i servirà per a "promoure el respecte i la coexistència en l'ús de l'espai públic per part de ciclistes i vianants, ja que cada vegada hi ha més usuaris de la bicicleta com a mitjà de mobilitat urbà saludable i sostenible", explica la regidora de Seguretat Ciutadana i Trànsit, Silvia Gómez.
La campanya recorda que les bicicletes, encara que compten amb característiques especials, són vehicles i, per tant, el seu ús està sotmès a determinades mesures de circulació per a garantir la seguretat de vianants, ciclistes i la resta de conductors. "L'espai públic és de tots i tots, inclosos els vianants, hem de respectar les normes per a garantir la convivència i evitar els accidents", incideix la regidora.
Entre altres qüestions, l'ordenança municipal de trànsit permet la circulació de bicicletes en carrers per als vianants, com Major Sant Jaume, plaça Major o Pere Gil, però mai per les voreres. En el cas de les àrees per als vianants, els ciclistes han d'adequar la velocitat a la presència de vianants, no poden superar els 10 quilòmetres per hora i han d'evitar acostar-se a les façanes dels edificis. A més de circular per les voreres i incomplir les normes en els carrers per als vianants, altres infraccions a la normativa són no portar il·luminació de nit, circular amb bicicleta amb auriculars o parlant pel mòbil, així com no portar casc homologat en cas de ser menor de 16 anys. "A açò se sumen altres prohibicions de lògica per als conductors de tot tipus de cicles, com són circular amb el vehicle recolzat només en una roda, fer maniobres que suposen un risc per a la conducció i per a la integritat d'altres persones, realitzar carreres, soltar el manillar o agafar-se a altres vehicles per a ser remolcats", detalla Gómez.
"Volem que els veïns vagen segurs, tant a peu com a través d'altres mitjans. En el cas dels ciclistes, des de 2014 compten amb un carril bici –en el qual tenen un ús preferent- i una àmplia xarxa de cicle-carrers i zones de velocitat limitada", recorda Gómez. "Es tracta de garantir el respecte mutu per a una major seguretat de tots i, abans de res informar, per sobre de sancionar", conclou la responsable de Seguretat Ciutadana.