elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'exposició 'Lingüistes pel carrer' acosta els filòlegs valencians més importants de tots els temps als joves

    Vila-real contribuirà a mantenir viva la memòria dels filòlegs valencians més importants de tots els temps amb l'exposició Lingüistes pel carrer, programada per la Regidoria de Normalització Lingüística, que obrirà les portes en la ciutat el proper dilluns 20 de novembre.

    La mostra, que compta amb el patrocini de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de l'Institut Ramon Muntaner, es podrà visitar a l'Espai Jove fins a l'1 de desembre de dilluns a divendres, en horari de 9.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores i és apta per a tots els públics. No obstant açò, el regidor de NormalitzacióLingüística, Santi Cortells, destaca que l'exposició "està dirigida especialment a l'alumnat de secundària i batxillerat", ja que, tal com explica, "es tracta d'un tema inclòs al currículum formatiu dels alumnes" i assegura que el projecte "posa de manifest la repercussió que els nostres gramàtics i lexicògrafs tenen en la retolació de les vies urbanes de les nostres poblacions per a contribuir al coneixement, divulgació i valoració de la seua obra".

    En aquest sentit, assegura que abans de començar "ja es pot considerar un èxit, ja que tenim confirmada la visita dels alumnes de l'IES Francesc Tàrrega, l'IES Broch i Llop, l'IES Miralcamp i el Bisbe Pont, per la qual cosa hem organitzat un calendari de visites que ocupa pràcticament les dues setmanes que tindrem la mostra en la ciutat".

    Els comissaris de l'exposició, Àngela Buj, del Centre d'Estudis Lingüístics (CEL), i Jesús Bernat, de la Societat d'Onomàstica, realitzaran les visites guiades per als estudiants durant tot el període, amb l'objectiu de "donar-los a conèixer en major profunditat algunes de les figures més reconegudes que han treballat per impulsar el valencià en diferents èpoques". Cortells, assegura que "la mostra ha passat ja per nombrosos municipis i en la nostra ciutat ha suscitat un gran interès entre els centres educatius, per la qual cosa ja es pot considerar tot un èxit".

    Així mateix, explica que la mostra parteix d'un intens treball de recerca realitzat per membres del Centre d'Estudis Lingüístics i de la Societat d'Onomàstica, que "han recorregut més de 9.000 quilòmetres del domini lingüístic i han pogut fotografiar 460 carrers que porten el nom d'algun dels lingüistes i filòlegs estudiosos de la nostra llengua més importants de la història, tant d'origen valencià, com a català o balear". Noms com Pompeu Fabra, Ramon Llull, Enric Valor, Manuel Sanchis Guarner, MossénAlcover, Rovira i Virgili, Milà i Fontanals, Joan Coromines, Francesc de Borja Moll, Carles Salvador, Marià Aguiló, Francesc Ferrer Pastor i Gabriel Ferrater formen part d'aquesta exhibició que repassa la història de la llengua a través dels personatges que donen nom a nombrosos carrers en diferents ciutats.

    "A Vila-real comptem amb molts vials dedicades a filòlegs, escriptors i altres figures que moltes persones desconeixen", afirma Cortells. "Acostar als veïns aquesta mostra ajuda al fet que coneguen aquests personatges -que ocupen un espai molt important en la història de la nostra llengua- i a més ens proposa una conclusió molt interessant sobre el panorama sociolingüístic propi, com és el fet que la unitat de la llengua no sempre es correspon amb la unitat de reconeixement cap als seus lingüistes", apunta. Així mateix, destaca que "la tasca i el treball d'aquests filòlegs i escriptors ha sigut crucial per a la difusió i normativització de la llengua i per açò mereixen aquest reconeixement per l'ampli llegat que han deixat per a generacions posteriors".

    Pujar