L’Espai Jove de Vila-real es converteix durant tot el mes de juliol en un laboratori d’art per a xiquets i adolescents
La Regidoria de Joventut ofereix durant tot el mes de juliol una innovadora activitat, en col·laboració amb el Consorci de Museus de València, que converteix l’Espai Jove en un autèntic laboratori d'art per als més joves.
El Laboratori d’art jove, que forma part del programa Educació i Mediació del Consorci, facilita l'ambient i l'espai perquè els participants puguen explorar i descobrir les seues inquietuds, mitjançant activitats relacionades amb les arts visuals.
“El laboratori no pretén crear artistes, sinó que cerca ajudar els nostres xiquets i joves a descobrir com el coneixement es pot aplicar en les disciplines de l'art contemporani -com poden ser les performances, instal·lacions, vídeo o fotografia, entre d’altres- amb les quals expressar-se i comunicar-se”, afirma la regidora de Joventut, Gemma Gil.
En el curs es pren com a referència el treball del pedagog i artista italià Bruno Munari, qui va investigar el joc durant la infància i la seua similitud amb el procés de creació de l'artista. A més, va desenvolupar el mètode Jugar amb l'art, aplicant els principis fonamentals de la pedagogia activa: cercar, descobrir i experimentar.
“Els assistents treballen al voltant d'un eix central, com un tema que preocupe o interesse -temes socials, polítics o literaris-, investiguen sobre el feminisme, la violència, la identitat o la gelosia i coneixen manifestacions artístiques sobre aquest concepte al llarg de la història de l'art, com la tècnica, els estils o el context històric”, apunta Gil.
A més, l’edila destaca que els temes els proposen els xiquets, no els educadors, a través de la conversa i altres formes d'expressió, “de manera que mitjançant l'atenció, capten les necessitats i interessos reals dels participants”.
Les sessions es complementen amb visites als museus de la ciutat com El Convent, Espai d’Art, on els assistents descobriran l'exposició Pascual Pérez, el hombre sensato, que ofereix un recorregut al llarg de la seua trajectòria com a creador artístic, incloent totes les facetes des del vessant pictòric fins a l'escultòric i cinematogràfic dins del camp de l'animació stop-motion, sense oblidar el musical.
A més, es recrearan obres d'artistes per a jugar amb elles i transformar-les i es treballarà l'expressió a través de projectes artístics personals i en grup i un dia a la setmana un artista visitarà el Laboratori per a treballar amb els xiquets.
S'ofereixen dos grups, el primer del 2 al 13 de juliol i el segon del 16 al 27, en horari de 9.00 a 14.00 hores. La participació és gratuïta, encara que es requereix inscripció prèvia a l’Espai Jove –avinguda de França, 25-, en horari de 9.00 a 14.00 hores de dilluns a divendres. “L'activitat està sent un èxit i els participants ho passen genial, de manera que esperem que la segona quinzena tinga la mateixa acollida”, conclou Gil.