elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Escola de Tradicions Locals manté el patrimoni immaterial i la cultura popular amb una desena de matèries

L’Escola de Tradicions Locals manté el patrimoni immaterial i la cultura popular amb una desena de matèries

    L’Escola de Tradicions Locals, impulsada per la Regidoria de Tradicions, obri un nou curs amb un total de set escoles que les associacions culturals de la ciutat engeguen per a “mantenir el nostre patrimoni immaterial i la cultura popular a través dels més joves”.

    El regidor de Tradicions, Santi Cortells, ha presentat una nova edició, en la qual participaran diverses entitats de la ciutat. “L’Escola de Tradicions és un projecte propi d'aquest Ajuntament que té com a finalitat fer visible allò que ens fa poble i que forma part de la nostra cultura i ens permet mirar-nos i reconèixer-nos en un espill i també als nostres avantpassats”, afirma. “Però des de la Regidoria que dirigisc volem anar més lluny i construir les tradicions des d'allò que ja tenim, convertint-les en un atractiu que cree riquesa, economia i turisme i que, al seu torn, ens faça coneguts entre altres territoris”, apunta. Així, assenyala que “Vila-real compta amb una gran riquesa en el seu patrimoni que cal fomentar i fer gran i, per açò, les tradicions es mantenen, però també es creen i s'adapten a mesura que sorgeixen noves necessitats”. En aquest sentit, destaca l'interès de l'Ajuntament de Vila-real de “seguir fent polítiques per a l'impuls de les tradicions i costums, siguen del tipus que siguen, tant laiques, com religioses, festives, creatives, musicals o socials”.

    Un any més, l’Escola de Tradicions comptarà amb la Escola de bombos i tambors, organitzada per l’Agrupació de Bombos i Tambors de Vila-real que, igual que en anys anteriors, ofereix classes col·lectives per a públic de totes les edats, que “amb el temps, podrà participar en multitud de festivitats i actes en els quals actua el grup”, assenyala.

    Una altra de les escoles que formen part de la convocatòria és la de dolçaina i tabal, que imparteix El Trull i que comença les classes la setmana vinent. A ella se suma l'escola de parany, a càrrec de Apaval, en la qual els alumnes aprendran nocions sobre etnologia i etnografia, així com ornitologia i s'iniciaran en el toc del reclam tradicional. L'escola de cor també forma part novament d'aquesta iniciativa, en aquest cas a càrrec de la Coral Sant Jaume, que és l'encarregada de formar als inscrits.

    També tindran cabuda l'agrupació musical Virgen de Gracia i la Unió Musical La Lira, que regentarà l'escola de música. A més, els veïns compten també amb la possibilitat de practicar un dels esports tradicionals de la terra, com és la pilota valenciana i, com a novetat, l'actual edició incorpora novament l'escola de corda i tapís, que “promourà una part de l'artesania tradicional del nostre poble que corre el risc de desaparèixer si no es fomenta entre els més joves”, indica Cortells.

    Totes les escoles estan obertes a públic de totes les edats i, en la seua majoria, disposen de places il·limitades. Així mateix, cadascuna compta amb un horari diferent i una data d'inici de les classes. Per açò, la Regidoria de Tradicions “exercirà com a paraigües de totes elles i gestionarà les inscripcions, tant a través del telèfon –en el 964 547 017-, com de manera presencial, en l'avinguda de la Murà, 28, o a través del correu electrònic tradicions@vila-real.es. No obstant açò, els interessats també poden dirigir-se directament a les associacions que imparteixen les classes si ho desitgen. “Esperem que aquesta edició torne a ser un èxit i que entre tots mantinguem les nostres arrels”, conclou.

    Pujar