L'alcalde de Vila-real, primer valencià que portarà la veu del municipalisme a Europa
José Benlloch presidirà la delegació espanyola del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa
Vila-real serà present en la presa de decisions del Consell d'Europa. L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha sigut elegit president de la delegació espanyola en el Congrés de Poders Locals i Regionals (CPLR) del Consell d'Europa, l'organisme consultiu encarregat de dictaminar prèviament a l'adopció de polítiques i actuacions que afecten l'àmbit local. Benlloch es converteix, d'aquesta manera, en el primer representant de la Comunitat Valenciana a ser designat president de la delegació des de la constitució, en 1994, de l'organisme, amb seu a Estrasburg i dependent del Consell d'Europa.
“És un repte que assumisc des de la responsabilitat, la humilitat i la convicció del nou ordre internacional que s'obri en l'era post-covid, en el qual la Unió Europea tindrà un paper fonamental en la reconstrucció, la transformació i la resiliència dels nostres països. Vila-real no podia renunciar de cap manera a estar també en el mapa d'Europa a través d'aquest organisme”, valora Benlloch, qui ha volgut agrair als membres de la delegació i a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) la seua confiança. “Hem de fer sentir la veu local en l'agenda europea, que marca també de manera importantíssima la vida dels nostres municipis. Més ara, quan la pandèmia ha posat en evidència encara més el valor de la proximitat en la presa de decisions que afecten la ciutadania”, agrega. “Es tracta, sobretot, de reforçar la importància de la veu local per a fer front als reptes d'un món global”, puntualitza l'alcalde de Vila-real.
El CPLR està format per 324 representants i 324 suplents de 47 estats i s'estructura en dues cambres: la d'autoritats locals i la de regions. El treball s'organitza en tres comités: el de Seguiment, el d'Assumptes Actuals i el de Governança, al qual estarà adscrit Benlloch. En el cas de la delegació espanyola, està formada per 12 membres i altres 12 suplents, dels quals sis són diputats autonòmics i altres sis, alcaldes o alcaldesses. Juntament amb Benlloch, formaran part de la delegació Abel Caballero (alcalde de Vigo i president de la FEMP), Ana González Rodríguez (alcaldessa de Gijón), José María García Urbano (alcalde d'Estepona), Gema Igual (alcaldessa de Santander), Gorka Urtarán (alcalde de Vitòria-Gasteiz i president de l’Eudel), Lara Garlito (diputada d'Extremadura), Pedro Puy (diputat de Galícia), qui assumirà la vicepresidència de la delegació, Josefa Navarrete (diputada de Castella la Manxa), Nayra Alemany (diputada de Canàries), Rakel Molina (diputada d'Euskadi) i Julio J. Díaz Robledo (diputat d'Andalusia). Com a suplent de Benlloch en la comissió de Governança figura l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. “És una oportunitat per a la nostra província comptar amb dos representants en un organisme supramunicipal com el Congrés de Poders Locals, des del qual treballarem braç a braç per a obrir oportunitats de futur per a Castelló”, avança Benlloch.
Entre els objectius del CPLR del Consell d'Europa destaquen el de traslladar l'opinió dels municipis i les regions a les institucions europees i aconsellar al Comité de Ministres i a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa en tots aquells assumptes que afecten les polítiques locals i autonòmiques, a més de vetlar pel compliment de la Carta Europea d'Autonomia Local. Es tracta d'un òrgan adscrit al Consell d'Europa, la institució europea més antiga -creada en 1949- per a la defensa, protecció i promoció dels drets humans, la democràcia i l'Estat de Dret. Formada per 47 Estats, no forma part de les institucions de la UE. Després de la reunió introductòria celebrada ahir, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, traslladarà la proposta a l'ambaixador d'Espanya davant el Consell d'Europa per a la seua ratificació en el ple de constitució del CPLR, que se celebrarà el 23 de març.