L'Ajuntament ‘salva’ l'històric Hostal del Rei d'una segona venda
L'Ajuntament de Vila-real ha evitat una operació que hauria suposat la venda de l'immoble de l'Hostal del Rei, protegit com a monument nacional, per segona vegada i per pràcticament el doble del seu cost fa a penes any i mig. L'alcalde, José Benlloch, ha donat compte aquest matí dels detalls de la situació, després de fer-se pública l'operació frustrada, per la qual l'actual titular, que va adquirir l'edifici històric –propietat en aquells dies de Bankia- per 605.052 euros al juliol de 2017, pretenia vendre'l a penes any i mig després per 1.130.000 euros. L'Ajuntament ha remés la documentació relativa a la compravenda al jutge per a la seua incorporació a la causa per la qual el consistori reclama la reversió de la venda inicial.
“A Vila-real només tenim tres immobles amb protecció nacional pel seu gran valor patrimonial: la Torre Motxa, la plaça porticada de la Vila i l'Hostal del Rei, que configura a més un element d'enorme valor emocional, ja que és l'únic edifici original dels anys de fundació de la ciutat. Seria una irresponsabilitat que no defensàrem i tractàrem de salvar un patrimoni que era de tots i que en un moment donat, d'esquenes a l'Ajuntament i incomplint la llei, que dóna dret preferencial a l'Administració per a l'adquisició d'espais protegits, es va vendre al millor postor per a fer negoci”, denúncia Benlloch. “Des del primer moment, tota l'operació de l'Hostal del Rei va fer massa olor a balafiament i especulació. Però no permetrem que un element d'aquest valor històric, emocional i patrimonial siga utilitzat per a fer negoci. No hem deixat de treballar, i ho continuarem fent, per a salvar l'Hostal del Rei i que siga definitivament de tots els vila-realencs”, agrega l'alcalde, per a qui PP i Ciutadans han anat “en contra dels interessos de la ciutat”.
El conflicte de l'Hostal del Rei arranca al desembre de 2016, quan Bankia –entitat nacionalitzada per l'Estat i rescatada amb el pagament de 46.000 milions d'euros- signa un contracte d'arres amb l'actual propietari sense oferir a l'Ajuntament el preceptiu dret preferent. Malgrat els requeriments i l'oposició municipal, l'escriptura de compravenda es formalitza el 31 de juliol de 2017, motiu pel qual el 28 de gener de 2018 s'interposa demanda judicial reclamant-ne la nul·litat, amb l'objectiu que l'immoble torne a propietat de Bankia i, per tant, de l'Estat, per a garantir la protecció i la cessió al patrimoni local.
Amb el judici encara obert, el passat 10 de desembre de 2018, l'Ajuntament rep notificació de l'existència d'un nou contracte d'arres entre l'actual propietari, José Javier Sánchez, i la Fundació Caixa Castelló, per a la venda de l'immoble per 1.130.000 euros. “És a dir, a penes any i mig després de l’espoli del patrimoni de tots que va suposar la venda de l'Hostal del Rei per part de Bankia, es va pretendre vendre de nou pel doble del seu preu original, i oferint, aquesta vegada sí, el dret preferencial que ens van negar en el seu moment i que estipula la llei”, denuncia l'alcalde. Coneguda la situació, els advocats del consistori es van posar en contacte amb la Fundació Caixa Castelló per a advertir-los de l'existència del litigi, aconseguint, finalment, anul·lar el contracte de reserva i arres per a la revenda de l'immoble. “Immediatament, hem posat en coneixement del jutjat aquesta nova documentació”, agrega.
“Hem sigut molt criticats per PP i Ciutadans per la compra de patrimoni i per la campanya Salvem l’Hostal del Rei. Però tots els alcaldes de la democràcia han incorporat béns al patrimoni municipal i sempre amb l'acord de tots. Lamentablement, a Vila-real tenim una oposició que no sabem quins interessos defensa”, lamenta Benlloch. El primer edil ha aportat la relació de béns adquirits pels diferents alcaldes, entre els quals destaca la Bóvila, l'actual Auditori, el Trinquet, la Casa de Polo, la Maiorasga, el Centre de Congressos, el magatzem de Cabrera o el conservatori Mestre Goterris.