L’Ajuntament ofereix facilitats als veïns per a fer front a la regularització cadastral del Govern
L’alcalde, José Benlloch, anima a acudir al departament de Tresoreria municipal per a acollir-se als plans flexibles de pagament de fins a 18 mesos i espera que l’Executiu de Rajoy no obligue a utilitzar aquests fons per a pagar deute als bancs
L'Ajuntament de Vila-real està oferint facilitats als veïns per a fer front als rebuts que des de fa uns dies estan començant a arribar als domicilis de la ciutat, amb motiu del procés de regularització cadastral executat pel Govern central en els últims mesos per a aflorar béns no declarats.
"Tot i que és un procés que s'ha dut a terme en multitud de municipis en els últims temps, sabem que hi ha molts veïns que no tenen disponibilitat econòmica per a fer front de colp a certes quantitats. Per açò, estem oferint facilitats perquè puguen pagar amb comoditat", explica l'alcalde, José Benlloch.
El primer edil anima a tot aquell que tinga dificultats a acudir al departament de Tresoreria, situat al carrer de Josep Ramon Batalla, 6 (al costat de la UNED), per a acollir-se als diferents plans de pagament flexibles que l'Ajuntament ofereix. "Tots podran fraccionar els seus rebuts al llarg de tot un any", indica. A més, per a casos excepcionals s'estableix un període de fins a 18 mesos. "Per damunt de tot, volem que sàpien que tenen les portes obertes d'aquest Ajuntament i que estem al seu costat per a ajudar-los", apunta.
Benlloch assenyala que "el Govern mai havia utilitzat tants mitjans per a dur a terme una inspecció d'aquestes característiques, però encara que ens dolga aquest cadastràs del PP, que fins i tot a mi m'ha tocat pagar en el meu habitatge, tampoc ho puc criticar". "És de justícia que tots paguem sobre la base del que tenim en igualtat", explica, "molts veïns sí van regularitzar la seua situació fa anys i estaven pagant religiosament els seus impostos i aquells que ara reben la carta només paguen els últims quatre anys".
D'un total de 34.000 unitats urbanes, s'han detectat unes 3.000 incidències i 900 més en sòl rústic, en molts casos per "piscines o basses, paellers, trasters o casetes, fins i tot per l'arranjament de façanes, la instal·lació de sostres en masets per a aparcar cotxes o en les terrasses per a tendir la roba o el simple fet de tancar un pati de llum per a guanyar uns metres més a l'habitatge". No obstant açò, Benlloch aclareix que les xifres són proporcionals a les quals s'han donat en municipis més xicotets com Vinaròs, Nules, Sogorb, Borriana, Benicarló o Atzeneta, entre uns altres.
A Vila-real, la recaptació total ascendirà a 1,8 milions d'euros que, "tant de bo puguem destinar a millorar la ciutat", apunta l'alcalde. No obstant açò, lamenta que aquesta decisió depèn de l'Executiu de Rajoy a Madrid, que "haurà de decidir si aquest ingrés extra el poden destinar els municipis al que consideren o a pagar als bancs, com estan obligant últimament amb altres ingressos o estalvis dels ajuntaments".
En qualsevol cas, considera que la regularització servirà per a posar al dia la situació documental del territori i remarca "estem obligats per llei a cobrar-la", tot i que aclareix que "la taxa de 60 euros que molts veïns han rebut en una altra carta va directament per al Govern, ja que aquesta quantitat es destina al pagament dels drons i els estudis que s'han realitzat en els últims temps". "A partir d'ara, cada veí rebrà actualitzat el seu rebut de l'IBI sobre la base d'aquesta actualització", conclou.