Les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello arriben a Vila-real
Vila-real acollirà del 18 al 21 d'abril les IV Jornades d'Agroecologia Antonio Bello, organitzades per la Universitat de La Laguna juntament amb la Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació Institut d'Agricultura Ecològica i Sostenible (FIAES).
El regidor Josep Pasqual Sancho i el president de FIAES i codirector de la Càtedra Cultural Antonio Bello, José Luis Porcuna, juntament amb Mónica Hurtado, de la Universitat Jaume I, i Rafael Laborda, de l’UPV, ha presentat el programa d'aquestes jornades, que comptaran amb reconeguts experts en l'àmbit de l'agricultura ecològica.
El programa comença el 19 d'abril a les 16.00 hores a la sala d'actes de la Fundació Caixa Rural. Entre els ponents es troben investigadors universitaris i de reconegudes organitzacions i ens públics i privats, que parlaran sobre els avanços en la Xilella fastidiosa; noves feromones per al control de plagues, la biodesinfecció del sòl utilitzant restes de collita o els avanços de la utilització de les micorizes en cítrics, entre altres temes com el preu dels aliments, els productes químics, els valors agroecològics dels sistemes agraris tradicionals valencians o la protecció dels territoris agraris històrics. També es posaran sobre la taula nous coneixements amb base agroecològica, alimentació i salut, innovacions en l'associacionisme agrari i iniciatives eco-socials innovadores, com el pasturatge controlat com a eina de prevenció d'incendis o l'economia del bé comú en el mitjà rural. “Són tot temes molt interessants que afecten de ple a la nostra societat, per la qual cosa esperem que no només ens acompanyen persones que treballen en l'àmbit o estudiants, sinó qualsevol veí que desitge conèixer més sobre aquestes qüestions”, apunta Sancho.
Per la seua banda, Porcuna -que ha destacat l'important paper de l'investigador Antonio Bello- assegura “aquestes jornades seran un punt de trobada inigualable, en el qual es donaran cita importantíssimes figures del sector que costarà tornar a reunir-les en un mateix esdeveniment d'aquestes característiques i que presentaran importants novetats”.
A més, les jornades serviran com a reconeixement a l'investigador que els dóna nom, amb un documental i intervencions d'associacions, i amb el lliurament de premis a persones, cooperatives i municipis valencians pioners en l'agroecologia.
“Estem molt contents que l’UJI puga formar part d'aquestes jornades pioneres a la nostra zona”, ha destacat Hurtado, mentre que el representant de l’UPV, ha agraït que el congrés arribe fins a Vila-real, ja que “és important que no tot es focalitze en les grans ciutats i s'estenga a llocs on es fa agricultura i on siguen ells, els agricultors, els protagonistes que puguen acudir i interactuar”.
Josep Pasqual Sancho ha afegit que “és important que la gent entenga que aquestes jornades són per a parlar amb pluralitat de tot tipus de qüestions que concerneixen a l'agricultura, ecològica o no” i ha animat als interessats a inscriure's en l'esdeveniment a través del següent enllaç https://jornadasagroecologia.congresos.upv.es/inscripcion/.