elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern la torna a embolicar amb el nom de Vila-real

El Govern la torna a embolicar amb el nom de Vila-real
  • L'Executiu torna a usar en les seues respostes parlamentàries el nom no oficial de Vila-real

Ni Vila-real, ni Vila-real. El nom oficial, i únic, és Vila-real. I això és així des que el 27 de febrer de 2006 el ple de l'Ajuntament de Vila-real aprovara la denominació oficial i única del topònim en valencià, De fet, per a habituar a la població, l'Ajuntament de Vila-real ha realitzat nombroses campanyes sota el lema ‘El nom és Vila-real’, perquè institucions i ciutadania es consciencien sobre la forma correcta del topònim: en valencià, amb guió i erra minúscula.

Tanmateix, no sembla que això haja calat encara després de quinze anys.

El Govern d'Espanya continua cometent el mateix error amb “Vila-real”. Així ho ha tornat a denunciar el senador valencià, Carles Mulet. En una de les seues preguntes realitzada el passat 20 de febrer, sobre la creació d'una nova Comissaria de Policia Nacional en la localitat castellonenca, l'Executiu responia “es contempla la construcció d'una nova Comissaria de Policia Nacional en la localitat de Villareal (Castelló)”.

Davant aquesta resposta, Mulet va remetre un escrit al Govern assenyalant que “Repassant el llistat de municipis de la província de Castelló, no apareix cap amb el nom de "Villareal", és més, no és objecte d'aquesta pregunta. Per què s'inventen noms de ciutats que no existeixen?”.

La resposta del Govern va ser clara “El Govern no s'inventa noms de ciutats, sinó que s'ha degut a un error en escriure la resposta”.

No obstant això, dues setmanes després el mateix error per part del Govern. Preguntant Mulet sobre l'habilitació i condicionament del Museu de la Ciutat de Vila-real, l'Executiu va respondre “Vila-real (Castellón) és un museu de titularitat i gestión municipal i, per tant, no es troba dins de l'ámbito de competències del Ministeri de Cultura i Esport”.

De nou el senador va interpel·lar al Govern assegurant que “expose que en Castellón ni en tot el País Valencià (Comunitat Valenciana) no existeix ningún municipi denominat "Vila-real" “ pel que “reitere la pregunta, i también pregunte al Govern Qué és “Vila-real””.

En la seua resposta el Govern afirma “l'informem que es tracta de Vila-real”.

Per a Carles Mulet, “és preocupant el nivell de falta de consideració reiterada per part del Govern cap a la denominació oficial dels municipis valencians, on contínuament hem d'enlletgir-li l'ús incorrecte en escrits oficials dels topònims dels nostres pobles, en casos sagnants com Vila-real, Castelló, Vinaròs o Vilavella”.

Davant aquesta situació, l'actuació de l'Ajuntament és clara. “Quan tenim coneixement que s'ha escrit malament el nom de Vila-real, li fem saber per carta amb tota la documentació quin és el nom oficial perquè això no torne a succeir”, asseguren.

Més de 700 incidències

Cal assenyalar que la regidoria de Normalització Lingüística ha comptabilitzat més de 700 incidències per l'escriptura incorrecta del topònim local des que l'any 2015 es va fer una crida a la ciutadania per a col·laborar en la detecció i correcció d'errors d'escriptura del nom de la ciutat.

Des de la seua posada en funcionament, el número de WhatsApp 606 395 976 ha rebut prop de 400 incidències. La regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás, ha explicat que “som conscients del paper que juguen les noves tecnologies, per això el nostre objectiu és facilitar a les persones la seua col·laboració en la campanya i amb aquest servei de WhatsApp guanyem en immediatesa i també en comoditat, ja que poden enviar fotos per a localitzar de manera exacta on es troba la incidència”.

Pujar