El Consorci del Millars ha iniciat els treballs de neteja de l'antic assut dels Corrents del segle XVII
Dijous vinent estarà lliure de vegetació perquè els investigadors del patrimoni hidràulic facen les primeres investigacions
El Consorci de la desembocadura del Millars ha començat els treballs de desbrossament, neteja i recuperació de l'històric assut dels Corrents, ubicat al terme de Vila-real, en el marge dret del riu, justament davall del pont de l'antiga carretera Nacional 340. Aquesta construcció hidràulica del segle XVII estava formada per un antic mur de pedra i una séquia que servia per a contenir, elevar, desviar i aprofitar les aigües del riu Millars per a l'agricultura. El seu desús històric i abandó posterior va possibilitar que el lloc fóra envaït completament per la vegetació riberenca fins a l'extrem que tota la primitiva construcció desapareguera de la mirada que qualsevol persona que visitara el lloc. La bridada de manteniment del Consorci riu Millars ha estat treballant durant dos dies pels voltants de la construcció. «Quan vam accedir a la zona del camí de l'aigua l'assut estava totalment cobert per esbarzers i altra vegetació que mantenien el lloc completament inaccessible. Vam iniciar un desbrossament selectiu perquè en la zona a més d'esbarzers i canyes invasores hi ha espècies forestals autòctones que cal respectar», ha assenyalat Samuel Basevi, operari de la brigada de manteniment del Consorci.
L'assut dels Corrents en el patrimoni hidràulic castellonenc
El passat 21 d'abril l'Ajuntament de Vila-real a través de la regidoria de Territori i amb paraules del seu responsable, Emili Obiol, van presentar un projecte per a recuperar aquest element de l'arquitectura hidràulica del Millars de gran importància històrica. Per a Obiol els Corrents és un element molt significatiu del patrimoni hidràulic vinculat al Millars i a l'aprofitament històric de les seues aigües, una construcció desconeguda però amb una importància i un valor etnològic que és necessari recuperar per al gaudi i admiració de tots els visitants. La primera fase del pla d'actuació està a punt de culminar-se. «La previsió que tenim és que dijous 4 de maig la zona estarà neta perquè puguen accedir els equips d'investigació que han de fer les proves i les mesures oportunes», ha acabat dient Basevi.
Durant la primera inspecció que es va realitzar a la zona es van trobar vestigis formats per una séquia coberta construïda per maçoneria, dues portes amb arc de rajola i altres suports constituïts per pedra. D'ací a uns mesos quan la construcció estiga restaurada totalment, formarà part del patrimoni hidràulic de la ruta verda del Millars juntament amb altres construccions com canals, molins, assuts i séquies.