elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Vila-real sol·licita al Govern que assumisca la seua responsabilitat d’acollir els vaixells que salven persones

Compromís per Vila-real sol·licita al Govern que assumisca la seua responsabilitat d’acollir els vaixells que salven persones
  • El Grup Municipal presenta una moció, per a la qual s’ha comptat amb el suport d’Open Arms, per a declarar les urgències humanitàries com a preferent i sol·licita que s’abandone l’actitud hostil amb les vides humanes

Compromís per Vila-real ha presentat una moció per a la declaració de les urgències humanitàries com a preferent, que es debatrà en el pròxim Ple.

El portaveu adjunt del Grup Municipal, Santi Cortells, i la futura regidora, Maria Fajardo, que prendrà possessió del càrrec el proper dimarts 27 durant la sessió plenària, han donat a conéixer les reivindicacions per al Govern de l'Estat a través d'un text que ha comptat amb el suport de l'ONG Proactiva Open Arms. “El desenllaç que ha pres el cas de l’Open Arms i la lamentable intervenció del Govern ens han obligat a presentar el document en solitari, ja que estava previst que representants de l'entitat ens acompanyaren hui, cosa que ha sigut impossible, a causa de la sobrecàrrega de treball que estan tenint aquests dies”, afirma Fajardo, al mateix temps que agraeix la seua atenció i col·laboració.

Des de Compromís per Vila-real exigeixen al Govern central que assumisca la seua responsabilitat d'acollir als vaixells que salven persones i que “abandone l'actual actitud hostil amb les vides humanes”, al mateix temps que demanen que mitjançant el Ministeri d'Afers exteriors, sol·licite a Itàlia i Malta que desistisquen de la seua actitud de bloquejar vaixells humanitaris que salven a persones. 

“Tots recordaran quan l'Estat va ajudar l’Open Arms i l’Aquarius fa algun temps, però des d'inicis de l'any ha decidit deixar de responsabilitzar-se de les persones rescatades”, apunta. “En els últims dies hem vist amb impotència com un vaixell amb més de 100 persones a bord intentava desembarcar on fora, especialment els menors i les persones en situació vulnerable”, explica, “els voluntaris que els ajudaven ja narraven situacions insostenibles i desesperades, com les d'aquells que es van llançar a l'aigua per a intentar arribar nadant a terra ferma”. A tot això, agrega que “mentre Itàlia negava la seua entrada, el Govern espanyol va tindre temps suficient per a pensar en una estratègia de les seues: de maquillatge i postureig”. “Després de mirar cap a un altre costat, va oferir el port d'Algesires, quan ja sabia que tot estava ja pràcticament fet i que li anaven a dir que no”, relata Fajardo, “a més, Carmen Calvo es va atrevir a sembrar dubtes sobre l’Open Arms, dient que podria haver entrat a Malta però va decidir anar-se’n a Itàlia i, a sobre, ara amenaça amb una multa milionària, la qual cosa demostra que el Govern desconeix absolutament el Dret Marítim Internacional, ja que qualsevol embarcació que veja a una altra en perill ha de salvar-la. Ja basta”. “No podem quedar-nos de braços plegats mentre es violen els drets fonamentals d'aquestes persones, també quan arriben als centres d'internament d'estrangers (CIE), com ja han denunciat organitzacions com APDHA, SOS Racismo o Andalucía Acoge davant el propi Tribunal Suprem”, lamenta la futura edila. 

Denúncies a les quals se suma la de la Comissió Europea, que en 2010 va posar de manifest les deficiències en el tracte que reben els menors estrangers no acompanyats, incloent-hi l'absència de representació legal independent en tots els procediments de repatriació, la falta d'informació sobre el dret a demanar asil i a sol·licitar la residència a Espanya i l'ús de mètodes obsolets i poc fiables per a determinar l'edat. “Vila-real és una ciutat tolerant, plural, diversa i respectuosa i té una encomiable tradició de gent que treballa en projectes d'ajuda al proïsme, com el poble sahrauí, les víctimes de Txernòbil o refugiats sirians i palestins”, assenyala, “en definitiva, la nostra ciutat té una llarga experiència”. 

Per tots aquests motius, des de Compromís se sol·licitarà que l'Ajuntament declare que rebutja l'actitud de l'actual Govern. “Volem que el Govern dote les autonomies i els ajuntaments amb els recursos, finançament i cobertura legal suficients per a garantir que les necessitats humanitàries i el dret d'asil es cobrisquen i es complisquen, d'acord amb la legislació i l'article 14 de la Declaració de Drets Humans”, manifesta Fajardo. A més, demanen que es regule i millore la situació dels actuals CIE, “que en la pràctica funcionen com a presons administratives, a causa de la falta de regulació i de normatives legals”. 

Per la seua banda, Cortells recorda que “la nostra memòria no és tan curta com la d'uns altres, i per això no oblidem que milers de persones van haver de fugir també de la nostra terra, no fa tants anys, a la recerca d'un futur millor per a les seues famílies”. “Des de Compromís per Vila-real estem sensibilitzats amb les conseqüències dels conflictes que es viuen en nombrosos territoris del món i amb el drama que suposa per a milers de persones haver de fugir d'una mort segura, esperem el consens de la resta de grups municipals per a acabar amb aquesta vergonya”, conclou.

Pujar