Compromís reclama al Govern l’ampliació del permís de paternitat
Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari en la qual reclama al Govern central l'ampliació del permís de paternitat i l'equiparació d'aquest dret, tant en homes com a dones, de manera intransferible, imitant progressivament als països nòrdics, amb l'objectiu d'aprofundir en la coresponsabilitat i aconseguir la igualtat total d’ambdós sexes pel que fa a l'atenció, la cura i l'educació dels fills.
La regidora Gemma Gil, que serà l'encarregada de defensar-la en la sessió plenària, ha destacat que “cal permetre que els xiquets tinguen una atenció digna per part dels seus progenitors, a més de garantir el dret d'aquests a gaudir de la paternitat i la maternitat sense ser perjudicats en la seua inserció laboral”. Per açò, ha assegurat que “són de màxima importància els permisos laborals i les prestacions de la Seguretat Social per naixement, adopció o acolliment”, al mateix temps que ha recordat que “fa ja massa anys que no es toca la durada i subsidi de maternitat, actualment en 16 setmanes”, al mateix temps que reivindica el paper dels homes, el permís dels quals ascendeix en l'actualitat a 10 setmanes prèvia cessió per part de la mare.
“Va caldre esperar al 2007 perquè l'Estat reconeguera el dret dels homes a 13 dies de permís propi i intransferible, facilitant la implicació dels pares en la criança, amb bons resultats”, explica Gil.
Una mesura de coresponsabilitat que “es va ampliar en el seu moment però que no va arribar a fer-se efectiva, la qual cosa segueix deixant-nos en una gran situació de desigualtat entre homes i dones, ja que el permís de paternitat és vuit vegades inferior al de maternitat”. L’edila apunta al baròmetre del CIS de setembre del 2010, en el qual els ciutadans enquestats manifesten que prefereixen una família en la qual els dos membres de la parella tinguen un treball remunerat amb una dedicació similar per a repartir les tasques de la llar i la cura dels fills, si n'hi ha.
Per això, denuncia que el marc jurídic actual vulnera el principi d'accés igualitari dels treballadors a una prestació contributiva de la Seguretat Social; priva els xiquets del dret a ser atesos per part d'un dels progenitors durant les primeres setmanes en la família, i discrimina les mares en la contractació i promoció professional.
“El Congrés dels Diputats en Ple va aprovar a l'octubre una proposició no de llei d'equiparació dels permisos de maternitat i paternitat, de manera que els homes tingueren dret també 16 setmanes intransferibles”, indica Gil, qui afirma que a països com Suècia o Noruega tots dos progenitors tenen, a més, el dret de triar quan gaudir d'aquests dies remunerats (un mínim de 300), sense necessitat de fer-ho al mateix temps, “de manera que el menor pot estar atès per un dels pares durant els primers anys”.
“Des de l'Administració pública tenim la responsabilitat de promoure la igualtat entre homes i dones i aconseguir un repartiment més equitatiu de les seues responsabilitats, a més d'una inserció igualitària en el mercat laboral”, reivindica l’edila, que reclama al Govern central incloure als pressupostos generals d'enguany l'ampliació del permís de paternitat de 13 dies a quatre setmanes; a més de pressupostar i tramitar de manera urgent un reforma integral del sistema de permisos i prestacions en l'àmbit, i incloure l'equiparació progressiva i la intransferibilitat immediata dels permisos, emulant als països nòrdics. A més, sol·licita al Consell incloure als ajuntaments que ho sol·liciten en el pla pilot per a estudiar aquesta iniciativa.