Benlloch celebra que Barrachina se sume a la moció en defensa del parany i proposa Vila-real com a seu de l'escola provincial
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha mostrat la seua satisfacció pel suport de la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, a la proposta en defensa de la modalitat tradicional del parany i l'autorització de les proves de cistella malla per a assegurar el futur d'aquesta pràctica cinegètica ancestral.
I és que aquesta modalitat de caça està prohibida des de fa dues dècades per la normativa espanyola i valenciana, d'acord amb les directrius europees, en considerar-se un mètode no selectiu pel qual cauen en el 'parany' (parany en valencià) espècies considerades protegides. Una màxima que els 'paranyers' consideren inexacta, per la qual cosa reclamen que es puga tornar a exercir aquesta pràctica.
Benlloch ha recordat que aquesta proposta, sorgida de l'Alcaldia de l'Ajuntament de Vila-real i presentada com a moció pel grup socialista en la Diputació de Castelló, “demostra una vegada més el compromís ferm d'aquest equip de govern en la defensa del parany i de la labor del col·lectiu Apaval, que ha quedat palés durant aquests 12 anys de lluita contra vent i marea perquè els nostres paranyers puguen tornar a practicar aquesta modalitat de caça dins del marc de la legalitat i el respecte al medi ambient”.
Una convicció i suport al parany que, en opinió de Benlloch, “mereixeria que la futura escola provincial del parany que la presidenta de la Diputació s'ha compromés a crear, tinga la seua seu a Vila-real”. No en va, Vila-real ja té experiència a comptar amb aquesta Escola de Parany Tradicional, que “en 2012, el llavors regidor de Tradicions, Pasqual Batalla, i l'associació Apaval, em van proposar batejar amb el nom de Pepe Sebastiá, gran aficionat al parany i membre de la penya l’Embolic, impulsora del concurs internacional de reclam bucal, un altre dels nostres emblemes en defensa d'aquesta tradició”.
Per a l'alcalde de Vila-real, “sens dubte la prioritat en aquest moment és aconseguir, com més prompte millor, l'autorització de la Generalitat a les proves de la cistella malla”, per la qual cosa ha reiterat que “no hi ha excusa possible per part del PP i Vox que tantes vegades han exigit a l'anterior Consell aquestes proves per a la seua autorització i que per fi el parany torne a ser part de la nostra terra com una modalitat de caça més tradicional i compatible amb els valors de sostenibilitat i respecte al medi ambient del segle XXI”. En aquest sentit, Benlloch posa el focus en què la nova consellera responsable de Medi Ambient, Salomé Pradas, “és castellonenca, i companya en el PP de Marta Barrachina, com també la delegada del Consell a Castelló, Susana Fabregat”. “Amb tot aquest suport provincial, esperem que aquest pròxim octubre puguem començar fent realitat una cosa per la qual tant hem lluitat a Vila-real”.
L'alcalde també ha sigut contundent a l'hora de retraure a Barrachina que “hauria sigut elegant i lleial reconéixer als qui hem treballat junts pel parany”. “Lamente que la línia de la nova Diputació siga d'una propaganda i obsessió per apuntar-se medalles fins i tot de forma absolutament sorprenent de coses que ells ni van votar a favor, perquè no van votar a favor del pressupost de la Diputació per a 2023 que és el que finança tots els convenis, ajudes que van venent un mes, i que l'única cosa que han fet és fer-se la foto”, subratlla. Al mateix temps, afig que “elegant haguera sigut reconéixer que des del grup socialista de la Diputació hem presentat la moció de la cistella malla i que hem mostrat total predisposició, com així li ho hem traslladat al vicepresident Héctor Folgado, per a convertir-la en una proposta conjunta dels grups polítics que es vulguen sumar, com així vam fer a Vila-real”.
Malgrat tot, l'alcalde de Vila-real tendeix, com sempre, la mà a col·laborar amb la Diputació i ofereix Vila-real com a seu de la futura escola provincial del parany que planteja Barrachina. “A Vila-real hem treballat, impulsat i lluitat per la nostra escola del parany tradicional i precisament arran d'això mantenim un important conveni amb l'associació Apaval amb els qui treballem braç a braç des de 2011 i als quals agraïm i reconeixem tot el seu treball”. “Li demane a la presidenta Barrachina que no invente res, que compte amb l'experiència de la nostra Regidoria de Tradicions i d’Apaval, perquè tenim persones preparades, instal·lacions per a la formació i tradició per a compartir amb la resta de la província”, conclou.