Benlloch adverteix del risc de les ‘fake news’ i el discurs de l'odi per a la participació política, especialment en l'àmbit rural
El president de la delegació espanyola en el CPLR del Consell d'Europa sol·licita la incorporació de la realitat dels pobles xicotets a l'informe de l'organisme sobre les xarxes socials i la desinformació
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, president de la delegació espanyola en el Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa, ha advertit hui, en la seua intervenció en el marc del 42é Ple de l'organisme municipalista europeu, del risc creixent en l'ús de les xarxes socials per a la desinformació i els missatges d'odi. El CPLR està aprofundint en aquest assumpte amb l'objectiu d'aprovar, en el pròxim plenari d'octubre, un informe específic sobre les ‘fake news’, l'odi i la violència contra els alcaldes en aquests moments de crisis a Europa.
“L'informe que s'està elaborant analitza especialment l'ús de les xarxes socials en els últims temps per a desinformar i per a llançar missatges d'odi que coaccionen en molts casos el dret a la participació política dels electes, especialment dels representants locals, alcaldes i regidors. Com a representant d'Espanya en el Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa he mostrat la nostra preocupació per aquesta important qüestió”, assenyala Benlloch. A més, l'alcalde de Vila-real ha sol·licitat als redactors de l'informe que es pose una especial atenció en els electes locals dels pobles més xicotets. “En l'àmbit rural, fortament castigat per la despoblació, les campanyes d'odi, les amenaces i les notícies falses poden generar dificultats de convivència i enfrontament entre veïns. Cal tindre en compte que, als pobles més xicotets, tothom sap on viuen els polítics, qui són els seus fills, les seues famílies…”, explica.
Benlloch ha recordat, en aquest sentit, el que va passar en el municipi de Navas de San Juan (Jaén) l'any passat, quan el seu alcalde, Joaquín Requena, va salvar la vida fugint d'un incendi provocat a la seua casa per un grup de persones animades per missatges d'odi. “Vaig poder parlar amb ell i s'estava plantejant fins i tot no tornar-se a presentar per a protegir la seua família”, recorda el president de la delegació espanyola.
“Es tracta d'un dels assumptes més importants del nostre temps per a garantir la llibertat de participació política dels electes locals i regionals”, ha assenyalat Benlloch en la seua intervenció, per a qui “les xarxes socials són un excel·lent instrument de participació, però poden convertir-se en instruments perversos de coacció que impedisquen la democràcia”. En aquesta línia, l'alcalde de Vila-real recorda que el CPLR del Consell d'Europa, format per més de 600 electes que representen a més de 150.000 autoritats locals i regionals de 46 països, va nàixer com un organisme internacional “per a treballar per la democràcia, l'imperi de la llei i els drets humans”.