El barri Nou Crist del Calvari ja es beneficia dels avantatges que ofereix el projecte pilot de telelectura de l’aigua
El Nou Crist del Calvari de Vila-real és oficialment des d'avui el primer barri de Vila-real que forma part del projecte pilot de telelectura de l'aigua, impulsat per l'Ajuntament i l'empresa concessionària del servei, Facsa.
El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, i el cap d'explotació de Facsa, Rafael Ferrer, han presentat davant els veïns el funcionament dels nous comptadors intel·ligents i tots els seus avantatges, que “afavoriran un consum més eficient de l'aigua i que marcaran un abans i un després a Vila-real”, segons ha expressat Valverde.
La iniciativa, que ha comptat amb una inversió de 127.000 euros, s'ha centrat en aquesta zona de la ciutat perquè “és un barri tipus que es troba dins de la mitjana, amb gran equilibri en el que són edificis de pisos, cases unifamiliars, comerços i cotxeres i ens ofereix una bona mostra de com pot funcionar a la resta de barris”, explica.
En total s'han instal·lat 597 comptadors intel·ligents i entre demà i la setmana vinent s'acabaran de situar els 36 restants fins a completar el límit de 633, que permetrà comptabilitzar el consum d'al voltant de 1.000 persones.
Ferrer, que ha mostrat en un mapa on es troben els 20 concentradors que reuneixen la informació de diversos comptadors d'una mateixa zona, ha indicat que en la plaça del Llaurador s'ha implantat una estació central que condensa les dades dels 20 aparells i envia la informació a la central de Castelló, que “bolca diàriament totes les dades a la web https://facsa-eoficina.grupogimeno.com/ i a l'aplicació mòbil que es troba en https://facsa-eoficina.grupogimeno.com/ perquè els usuaris la consulten”.
Ambdues eines digitals permeten gestionar de manera eficient el consum de cada usuari, que podrà accedir a les dades en temps real les 24 hores del dia, a més de programar-se alarmes personalitzades que els avisaran d'excessos o defectes en la quantitat d'aigua que s'usa al seu habitatge, amb l'objectiu de conèixer si s'ha produït una fuita o avaria o si, trobant-se l'amo fora de l'habitatge, segueix havent-hi ús.
“D'aquesta manera, cadascú pot controlar el que gasta i fer més eficient el seu consum i pot realitzar tot tipus de gestions sense eixir de casa, com consultar les factures, enviar-les per correu electrònic, avisar d'avaries, modificar dades o fer canvis de titularitat, entre altres serveis”, apunta el responsable de Facsa.
Els pròxims dies, l'entitat es desplaçarà a l'associació de veïns per a ensenyar-los a fer ús d'aquesta eina i al llarg dels propers 12 mesos es realitzarà un seguiment per a “comprovar el funcionament, els seus avantatges i també resoldre els possibles problemes que sorgisquen”, explica Valverde, qui assegura que “si el balanç és positiu, que no dubte que ho serà, podrem estendre el sistema a la resta de la població”. Així mateix, recorda que “cap usuari paga ni un cèntim” i destaca que “l'objectiu d'aquest tipus d'iniciatives és seguir avançant en la racionalització de la despesa, ja que parlem d'un recurs escàs i gràcies a la innovació i les noves tecnologies anem a poder millorar la qualitat de vida dels veïns, ja que para açò s'han creat”.