'Viacrucis' aquest abril en el nucli de Rodalia València: més de 20 incidències provoquen el calvari dels usuaris
Algunes d'elles van afectar dies festius de Setmana Santa
Les línies de Rodalies de València acumulen des de l’inici d’abril una llarga llista d’incidències tècniques que estan afectant la normalitat del servei en diferents punts de la xarxa. En només 23 dies, s’han registrat més de 20 avaries relacionades tant amb el material mòbil com amb la infraestructura ferroviària en trams molt freqüentats pels viatgers.
Encara que moltes d’aquestes incidències s’han resolt en poques hores, algunes han arribat a provocar interrupcions completes en ambdós sentits, afectant milers d’usuaris diaris i, a més, en dies assenyalats en plena Setmana Santa.
Avaries en la infraestructura, el principal problema
Segons el recompte d’incidències conegut fins al 23 d’abril, la majoria dels errors registrats estan relacionats amb avaries en la infraestructura, especialment en zones com València Nord, Font de Sant Lluís, Silla, Xàtiva, Benifaió o Massalfassar.
També hi ha hagut problemes en passos a nivell, com el d’Alfafar, i avaries en el material mòbil, com la registrada entre Tavernes de la Valldigna i Cullera el dia 2. Algunes d’aquestes avaries han afectat també trens de mercaderies, com la del 4 d’abril entre Benifaió i Algemesí.
Dates principals amb incidències
Aquestes són algunes de les dates amb més impacte en la circulació:
- 1 d’abril: Avaria d’infraestructura a Moncofa i Borriana.
- 2 d’abril: Avaria de material entre Tavernes de la Valldigna i Cullera i avaria en la infraestructura de Silla.
- 4 d’abril: Avaria d’infraestructura entre Sollana i Silla, avaria de tren de mercaderies entre Benifaió i Algemesí i avaria d’infraestructura a Xàtiva.
- 6 d’abril: Avaria d’infraestructura a València Nord.
- 7 d’abril: Avaria en pas a nivell d’Alfafar i avaria d’infraestructura entre València Nord i València la Font de Sant Lluís.
- 8 d’abril: Avaria d’infraestructura a Massalfassar.
- 11 d’abril: Avaria d’infraestructura entre València la Font de Sant Lluís i València Cabanyal.
- 14 d’abril: Avaria generalitzada de tensió a l’entorn de València, afectant les línies entre Silla i València Nord i ambdós sentits de les línies entre Benifaió i València Nord.
- 15 d’abril: Avaria en pas a nivell d’Alfafar i avaria en la infraestructura a Xeraco.
- 16 d’abril: Avaria en la infraestructura de València la Font de Sant Lluís.
- 17 d’abril, Dijous Sant: Avaria en la infraestructura de València la Font de Sant Lluís.
- 18 d’abril, Divendres Sant: Avaria en la infraestructura de València Nord i avaria en la infraestructura de València la Font de Sant Lluís.
- 19 d’abril: Avaria en la infraestructura entre Puçol i Massalfassar.
- 20 d’abril, Diumenge de Pasqua: Avaria en la infraestructura a València Nord i avaria en la infraestructura a Tavernes de la Valldigna.
- 22 d’abril: Avaria en la infraestructura a Benifaió.
- 23 d’abril: Avaria en la infraestructura a Benifaió.
Incidències recurrents en punts crítics
El tram que connecta València Nord amb la Font de Sant Lluís acumula múltiples avisos durant el mes, amb incidències registrades els dies 7, 11, 16, 17 i 18 d’abril. Una cosa similar ocorre amb l’estació de Benifaió, on hi ha hagut incidències tres vegades en el que portem de mes, inclosos els dies 4, 22 i 23.
Com que el mes encara no ha finalitzat i el volum d’incidències ha sigut elevat en només tres setmanes, tot apunta que podrien produir-se nous episodis en els pròxims dies.
Malestar creixent entre els usuaris en xarxes socials
Al marge de les incidències tècniques, l’elevat nombre d’avaries durant el mes d’abril ha generat un notable malestar entre els usuaris de Rodalies a València, que han expressat les seues queixes a través de les xarxes socials. Molts viatgers habituals denuncien la falta de puntualitat, la poca informació en temps real i la sensació d’inseguretat davant d’una xarxa que consideren saturada i poc fiable.
Plataformes com X (abans Twitter) han sigut el principal altaveu d’aquesta frustració, amb desenes de missatges diaris reclamant millores urgents, tant en manteniment com en la gestió de les incidències. Algunes associacions d’usuaris han recordat que aquestes situacions afecten no sols la mobilitat diària, sinó també l’accés al treball o als estudis, especialment en àrees interurbanes amb escassa alternativa de transport.