Castellano

Les vendes de vehicles d'ocasió cau un 4,7% en la Comunitat Valenciana en el primer trimestre

Les vendes de vehicles d'ocasió cau un 4,7% en la Comunitat Valenciana en el primer trimestre
  • La falta d'oferta, l'atur de transports i l'escalada del preu dels carburants llastren el mercat d'usats al març, que cau per segon mes consecutiu

El mercat d'ocasió va caure un un 4,7% en el primer trimestre en la Comunitat Valenciana en comparació amb 2021. En concret, es van vendre 48.234 unitats en aquest període, segons dades de les patronals Faconauto (concessionaris) i Ganvam (distribuïdors). El mes de març, la caiguda va ser del 10,5% a la regió, amb 17.663 transferències.

A nivell nacional, les vendes de turismes i tot terrenys d'ocasió en el primer trimestre ens retornen a xifres de la pandèmia. En concret, van registrar un total de 449.086 unitats venudes fins a març, la qual cosa -si bé representa un 1,8% menys que en 2021- suposa tornar a nivells de 2020, quan l'inici del confinament va començar a fer mossa en l'activitat comercial.

Durant el mes passat, les operacions amb vehicles usats van aprofundir en la seua caiguda i van retrocedir un 7,1% enfront de març de 2021, fins a situar-se en les 170.595 unitats, a conseqüència de la falta d'oferta, l'atur dels portavehículos i l'escalada del preu dels carburants.

De fet, en una anàlisi per trams d'antiguitat, la major caiguda es va registrar en les vendes de models d'entre 1 i 3 anys, que es van desplomar un 42,9% fins a març, amb un total de 26.614 unitats. Només durant el mes passat, les operacions amb aquests vehicles van caure un 39,6%, fins a situar-se en les 10.502 unitats venudes.

El mercat de segona mà continua sostenint-se amb les vendes de vehicles de més de 15 anys, que concentrant el 37,2% de les operacions fins a març, acumulen un creixement del 13,4% fins a aconseguir les 167.120 unitats en el primer trimestre. Al març, les operacions amb aquests models tan antics van créixer un 6,6% i, amb un total de 64. 583 unitats, van suposar quasi el 38% del mercat.

El major creixement es va produir en les vendes amb models d'entre 5 i 8 anys, que acumulen una pujada del 17% fins a març, amb 43.145 unitats transferides. Durant el mes passat, aquests models, procedents sobretot de mercats exteriors, van registrar un augment de quasi el 10%, amb 16.794 unitats. De fet, atesa la distribució de vendes per canals, les importacions acumulen una pujada del 52,7% fins a març.

Respecte a les fonts d'energia, les dades de les patronals del sector continuen mostrant una reculada dels motors tradicionals. Així, les operacions amb vehicles usats dièsel -que van representar el 59% de les operacions al març- van caure un 9,2% durant el mes passat; mentre que els de gasolina, per part seua, van caure un 7,5%, fins a situar-se en les 60.919 unitats, concentrant el 35,7% del total. Al tancament del trimestre, les caigudes es moderen, suavitzant-se al 4,2% el descens de les vendes amb usats dièsel i al 2,1% les de gasolina.

Quant a les propulsions alternatives, els models elèctrics purs de segona mà van créixer un 40,7% al març, fins a aconseguir les 1.216 unitats. Aquests models, encara que a penes representen encara el 0,7% del mercat, acumulen una pujada del 52,2% en el primer trimestre.

Per part seua, els dièsel/elèctrics endollables van registrar un total de 224 unitats venudes (+107,4%) durant el mes passat, enfront de les 1.114 unitats dels gasolina/elèctrics endollables (+44,7%). En l'acumulat, registren una pujada del 149,6%, amb 584 unitats, i del 62,3%, amb 2.786 unitats, respectivament.

"A la ja allargada crisi dels microxips se li han sumat aquest mes la vaga de transports i la guerra a Ucraïna"

Segons el director de Comunicació de FACONAUTO, Raúl Morales, “el mes de març ha sigut un desastre en tots els sentits, i això s'ha vist reflectit en el mercat d'ocasió que tradicionalment és el que més aguanta el colp. A la ja allargada crisi dels microxips se li han sumat aquest mes la vaga de transports i la guerra a Ucraïna, un còctel que ha repercutit molt negativament en les vendes. Fruit de tots aquests factors, les transferències en els vehicles més joves han caigut en picat i una vegada més són els trams de més edat els que més s'han vist beneficiats, aprofundint encara més en l'antiguitat del nostre parc. Aquestes crifras ens retrocedeixen als nivells de 2020 i acurten el creixement previst per a enguany que encara està lluny d'aconseguir als dels anys previs a la crisi sanitària”.

Segons la directora de Comunicació de GANVAM, Tania Puche, “el mercat d'ocasió no deixa de ser un reflex del de nous i, encara que és més estable, també pateix les conseqüències de la falta d'oferta derivada de la crisi dels xips, la vaga del transport i l'escalada del preu dels carburants; un clima d'incertesa que, agreujat per la guerra a Ucraïna, llastra les vendes. A aquest ritme, les previsions apunten al fet que l'exercici acabarà encara prop d'un 4% per davall de les xifres prepandèmia”.

Pujar