Les vendes de motocicletes i ciclomotors elèctrics en la C. Valenciana cauran un 5,3% en 2023
Aquest descens arriba després d'haver crescut un 33% en l'últim any
El mercat de les motocicletes i ciclomotors elèctrics tancarà l'any en la Comunitat Valenciana amb un creixement del 33,3% respecte a 2021. No obstant això, l'auge de les dues rodes elèctriques patirà una frenada en 2023, en el qual es preveu una caiguda del 5,3%, segons dades de MSI per a Velca, un pas arrere en l'electrificació just l'any en què entren en vigor les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a les ciutats de més de 50.000 habitants.
En concret, les motos elèctriques seran les que més acusaran el descens de les vendes l'any vinent amb una caiguda del 5,4%, mentre els ciclomotors baixaran un 5%.
No obstant això, sorprenentment, els ciclomotors elèctrics no poden acollir-se al MOVES III. Mentre aquest tipus de vehicle mostra una inèrcia positiva, les administracions públiques no estan sabent esprémer el seu potencial, ja que el pla públic es limita a les quatre rodes i a determinats tipus de motos elèctriques.
D'incloure el ciclomotor elèctric, l'Administració podria estalviar-se la imatge de veure un any en negatiu en les vendes d'electrificats, en aquest cas de les dues rodes. De fet, Velca considera que el Govern no hauria de menysvalorar aquesta opció de mobilitat, perquè ha de bandejar-se la idea que reemplaçar un cotxe vell ha de passar sí o sí per un altre cotxe, encara que siga elèctric.
Precisament, en tractar-se d'un vehicle que es pot conduir a partir dels 15 anys, per a Velca manca de lògica que no s'incloga en el MOVES. Mentre el permís AM (des dels 15 anys) permet la conducció de ciclomotors de fins a 50 cc i el carnet A1 (16 anys) ho fa fins a 125 cc, l'any vinent entrarà en vigor el carnet B1 a Espanya, que donarà accés a joves a partir dels 16 anys a conduir cuadriciclos pesats. Llocs a estimular l'electrificació i fer-ho des de la primera motorització, el MOVES hauria d'abastar tota la mobilitat elèctrica.
Reduïdes opcions electrificades són una de les ineficiències que Velca ha detectat en el MOVES, juntament amb l'espera per l'ajudes, haver d'avançar la seua quantia, la seua excessiva burocràcia o la seua tributació posterior, la qual cosa fa que aquests plans d'ajuda no moguen realment al consumidor ni augmente el ritme d'electrificació del parc, tal com explica, Arturo Pérez de Lucia, director general de Aedive, en assegurar que “actualment és ‘impossible’ escometre una transformació total del parc rodat espanyol cap al vehicle elèctric”.
Segons Emilio Froján, CEO de Velca, “no podem permetre'ns un any de caiguda en les vendes. El canvi i el moment són ara. Si aquestes previsions es compleixen, tant el IDAE com el Ministeri de Transició Ecològica han de veure que alguna cosa no s'està fent bé. Per això, és necessari refer els plans públics actuals perquè tinguen el calat desitjat per tots i l'electrificació es convertisca en una realitat”.