elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els MIR valencians convoquen una vaga indefinida des del 21 de juliol

Els MIR valencians convoquen una vaga indefinida des del 21 de juliol
  • Els més de 2.700 residents denuncien precarietat laboral e incompliment dels termes de contractació

MÉS FOTOS
Els MIR valencians convoquen una vaga indefinida des del 21 de juliol - (foto 2)
Els MIR valencians convoquen una vaga indefinida des del 21 de juliol - (foto 3)

El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) es declara en vaga a partir del 21 de juliol i de manera indefinida fins que la Conselleria de Sanitat prenga mesures sobre les seues condicions laborals.

Aquesta reivindicació té com a principals protagonistes als Metges Interns Residents (MIR) els qui exigeixen: “deixar d'assumir responsabilitats que no ens corresponen i per a les quals encara no hem adquirit suficient coneixement davant les necessitats d'un sistema sanitari desmantellat que ens obliga a deixar de costat la nostra formació”, resa un manifest de denúncia difós per l'Associació MIR España- AME.

A més, reivindiquen que en nombroses ocasions són supervisats per persones sense un títol d'especialista acreditat i justifiquen aquestes contractacions com a “necessitats del servei”, sent una cosa que arriben a qualificar fins i tot de “il·legal”.

A tot això, s'afig la sobrecàrrega per l'alta demanda assistencial, arribant a treballar més de 200 hores al mes i en moltes ocasions més de 31 hores seguides. Tot això amb un sou sense hores extra “inferior al de fer classes particulars a un xiquet o servir copes”, denúncia AME.

Aquests fets estan derivant al fet que cada vegada més mèdics sol·liciten certificats per a anar-se a treballar a l'estranger. En els últims 5 anys, s'han expedit més de 17.000 davant l'abundància de contractes temporals.

És per això i altres demandes, que els més de 2.700 residents han decidit unir-se als MIR de Madrid que, després de fracassar en les seues negociacions, començaran el seu atur indefinit dilluns que ve. “A la Comunitat Valenciana, igual que en tota Espanya, portem anys vivint situacions que afecten la nostra formació i a la qualitat de la nostra assistència”, al·leguen els representants.

“Volem una sanitat pública de qualitat. Volem que es respecte la nostra formació. Volem les responsabilitats que ens corresponen. Volem unes condicions laborals dignes. Volem protecció en els nostres llocs de treball. Volem deixar de ser resistents per a ser residents”, reclamen els afectats.

Postures enfrontades

Si no s'obté una resposta immediata per part de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, els hospitals valencians deixaran de comptar amb residents i aquests no podran ser substituïts per serveis mínims pel fet que els MIR no són part del personal d'estructura de la Conselleria. Tenen "caràcter instrumental al servei de la seua formació com a especialistes, i no tracten de suplir ni complementar les que incumbeixen als metges que integren la plantilla d'aquest", aclareix la consellera Ana Barceló, qui trasllada la responsabilitat de qualsevol negociació al Ministeri.

Al seu torn, CCOO dóna suport a aquesta iniciativa i reclama un conveni autonòmic que assegure unes condicions laborals i retributives dignes per als residents. El passat 4 de març ja va sol·licitar a la Conselleria de Sanitat l'obertura del procés negociador que per les circumstàncies del COVID-19 va quedar en suspenc i insisteix, que ha de reprendre's immediatament per a posar fi a l'actual situació.

Pujar